09.07.2019 | 9:27
Борисов за сърбите: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл
Той разцелува премиера на Сърбия в Сараево

„Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл“, каза премиерът Бойко Борисов пред сръбския си колега Ана Бърнабич в Сараево снощи, цитиран от БНР.

Борисов разговаря с Бърнабич в рамките на работната вечеря на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград след остра реакция на външния министър Ивица Дачич.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич след изказване на Борисов, че новият представител на ЕС по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да се изкаже остро срещу Борисов и да каже по сръбска телевизия да не дава акъл. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

„Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза българският премиер на Бърнабич.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона. Външният министър Екатерина Захариева по-рано изрази очакване Дачич да се извини за думите си към Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране