05.06.2020 | 10:04
Божков: Горанов поиска да подаря лотарията на техен човек
Бизнесменът публикува нова история: "От рекет до грабеж", МФ отказа коментар за пореден път

Васил Божков отправи нова серия обвинения в корупция и рекет към финансовия министър Владислав Горанов. Чрез поредна илюстирана публикация във „Фейсбук“ укриващият се в ОАЕ бизнесмен с повдигнати у нас редица обвинения за данъчни измами и други криминални деяния разказа, че е бил принуждаван да предаде лотарийния си бизнес безвъзмездно на посочен от Горанов субект.

„Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес. #БъдетеЗдрави“, написа Божков в социалната мрежа.

Хронологичната история на Божков разказва следните събития:

23 септември 2019 г.: Чешката Sazka Group предлага над 1 млрд. лв. за 51% от „Национална лотария“. => Край с такса „Помагане“

ноември 2019 г.: Влади Горанов към Божков: „Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект.“ => Съгласие – законът остава неизменен => Отказ – унищожение

16 декември 2019 г.: Владислав Горанов възлага на АДФИ проверка на ДХК

16 януари 2020 г.: Валери Симеонов и НФСБ вкарват проектозакон за противоконституционно национализиране на лотариите

22 януари 2020 г.: АДФИ казва, че проверката НЕ Е установила нарушения

23 януари 2020 г.: СУТРИН Бойко Борисов твърди, че при проверката ИМА установено нарушение; ОБЕД Влади Горанов внася НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за единно облагане на хазартните игри: 25% такса върху комисионните. Почти същата, която Национална лотария плаща до момента; Влади Горанов към Божков: „Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?“ ОТКАЗ; ВЕЧЕР Влади Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионната и ВНАСЯ НОВО – за 15% от оборота. Проектозаконът от сутринта е „забравен“.

29 януари 2020 г.: Най-мащабната прокурорска акция в България. Без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков.

18 февруари 2020 г.: Приет е противоконституционният закон за одържавяване на частния лотариен бизнес.

SAZKA Group е мощна чешка компания за хазарт. На сайта и пише, че работи в Чехия, Гърция, Кипър, Австрия и Италия и годишният й оборот е 17 млрд. евро. „Сега“ се обърна към пресцентъра на Министерство на финансите за коментар на твърденията на Божков. Отговорът бе – „без коментар“. Всички замесени в сюжета „Национална лотария“ Борисов, Горанов, Менда Стоянова от началото на разкритията на хазартния бос отказват коментар с аргумента, че не коментират думи на обвиняем. В началото на сагата Горанов си позволи да нарече Божков Али Баба и след това млъкна.

В описаните днес от Божков случки, публично известните – проверката на АДФИ и необяснимата през януари законодателна дейност на Горанов по отношение на хазарта, са факт. Горанов и тогава отказа убедително обяснение защо на 23 януари сутринта внесе един законопроект, а вечерта друг с точно обратен смисъл.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране