21.07.2020 | 15:45
“Брикел“: Българските централи имат бъдеще, противно на твърденията на еколозите
Компанията е готова да заплати съдебните разноски на еколозите след решението на ВАС, но срещу едно условие. Вижте кое е то!

Грийнпийс“ – България и „За земята“ се оплакват от съдебните разноски, които трябва да платят в размер на 8 500 лева. Причината е решение на Върховния административен съд (ВАС), според което горенето на отпадъци е по – екологично от това на въглища. Решението дава възможност на Брикел“ да използва отпадъци или РДФ в горивния си микс, но независимо от това централата се отказа да го прави още преди месеци и сега потвърдихме решението си, се казва в позицията на компанията.

Ето какво пишат още от „Брикел“:

Ние сме склонни публично и прозрачно да им възстановим тази сума без задкулисни договорки. Имаме само едно условие.

Българските екозащитници, независимо че работят за международни организации да се държат като български граждани и да не работят срещу българската икономика. Централите ни имат бъдеще, противно на твърденията им.

Нека седнат с нас на една маса, ще поканим и медиите, за да няма съмнение в намеренията ни.

Искаме от тях да чуем поне едно градивно решение или предложение, искаме да видим имат ли идеи, които са в посока на запазване на българската енергетика.

Години наред сме свидетели на негативните кампании, които провеждат и как успяват да зомбират обществото. Нали не искаме да внасяме ток от Турция, вместо да го произвеждаме. Дори всеки дом, всеки блок, всяка къща да разполагат с фотоволтаици за собствена консумация, то произвеждания от нас ток може да се продава на външни пазари, което ще има още по – голям положителен ефект за икономиката ни.

Бихме искали те да станат част от решението, а не само да посочват проблеми.

Ние сме готови за промяна, готови сме да инвестираме в по – екологично производство. Могат ли да надскочат тясната си гледна точка и да се включат в промяната на българските централи и искат ли.

Най доброто решение не е разрушителната политика, защото вече в България се закриха десетки, а може би стотици предприятия във всички сфери. Ефектът от това е видим за всички.

Подаваме ръка, за да намерим най – доброто решение. Решение, което включва увеличаване на българското производство на елекроенергия, а не нарязване за скрап на централите”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране