13.12.2018 | 11:26
Брюксел отряза България за „Турски поток“
Руският посланик заяви, че газопроводът ще минава през България

България е изправена пред възможността за нова проверка от страна на Европейския съюз заради „Турски поток“, съобщи EUobserver.Това заяви пред изданието Марош Шефчович – зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз. „Еврокомисията няма да подкрепи тръбопровода, ако той не изпълнява условията“, заявява той пред изданието. ЕК ще реагира в рамките на правомощията си, ако България накърни енергийната сигурност на съюза.

„Турски поток“ заобикаля Украйна. Същото важи за „Северен поток 2“, който също не минава през Полша. И двете страни бяха някога в руската зона на влияние. Това кара региона да се чувства по-несигурен и позволява на Москва да спре доставките на газ за тези страни, но той да тече към Западна Европа.

Междувременно руският посланик в София заяви, че „Турски поток“ ще минава през България. „Турски поток вероятно ще минава през България”, заяви руският посланик Анатолий Макаров на пресконференция в София.

Той допълни, че газопроводът е един от ключовите проекти за Москва, но няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Такава информация се появи по-рано след среща на руския президент Владимир Путин с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Макаров каза още, че срещата между гръцкия и руския лидер няма окончателен характер и решения, а просто разговори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране