17.09.2020 | 18:01
Брюксел ще обсъжда корупцията в България на 5 октомври
В сайта на Европарламента са публикувани 29 въпроса към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър

Европейският парламент ще обсъжда върховенството на закона в България през октомври на пленарно събрание. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева във Фейсбук.

ЕП потвърди късно снощи, в своя предварителен дневен ред – дебатът за върховенството на закона в #България ще се обсъжда на 05.10.2020 от 17 часа в Пленарна зала. В демократичната история на България, това е безпрецедентен дебат. Благодаря на всички евродепутати, които ни чуха. Които през изминалата една година се запознаха с всяка една информация за положението в България, която им предоставях и по линия на ЛИБЕ. Благодаря, че чуха гласа на българските граждани, излязли в битка за една справедлива и достойна България„, написа евродепутатът.

Припомняме, че групата в Европейския парламент, която е част от Комисията за правосъдие и вътрешен ред (LIBE), пита работи ли българският главен прокурор Иван Гешев по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов. Комисията проведе закрито заседание за ситуацията в България в края на август в отсъствието на представители на българските власти.

В сайта на Европарламента са публикувани 29 въпроса към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър. Един от въпросите е на какъв етап е разследването за къщата в Барселона, при положение, че има сигнали за този случай още през 2019 година. Евродепутатите питат и за изтеклите аудиозаписи, за които има подозрение, че са на премиера Борисов и в които се чуват заплахи да „изгори“ евродепутата Елена Йончева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране