30.08.2019 | 16:06
Брюксел спрял автоматичния обмен на данъчна информация с България заради скандала с НАП
Белгийци са засегнати от теча на лични данни от данъчната агенция
Галя Димитрова, директор на НАП

Белгийци са засегнати от теча на лични данни от данъчната агенция в България миналия месец, съобщават белгийски медии. Поради тази причина Брюксел е спрял всякакъв автоматичен обмен на данъчна информация с България – до ново нареждане.

От „НАПлийкс“ са били засегнати данни на белгийци, живеещи в България и притежаващи банкови сметки в Белгия, а също така и данни на българи, живеещи в Белгия и притежаващи сметки в България.

Според в. „Соар“, цитиран от „Дарик“, в България живеят 643 белгийци. Не е ясно колко от тях са пострадали от теча.

Белгийските, българските и европейските власти са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността и защитата на споделяните данни, е уверила Федералната обществена финансова служба.

При хакерската атака бяха свалени лични данни на над 5.1 млн.души, а файловете бяха пуснати в интернет.

В четвъртък бе обявено, че НАП е глобена с 5.1 млн. лв. заради скандала с теча на лични данни. Шефовете на НАП вече заявиха готовност да оспорват глобата пред съда. Главният мотив на агенцията е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление, „осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита“. Производството пред съда е на две инстанции.

Данъчната администрация обаче дори има дързостта да заяви, че обмисля предприемането на съдебни действия по отношение на извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и да се предприеме воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ имуществената санкция, наложена на приходната агенция щяла да бъде насочена към заподозрените за атаката – „ТАД Груп“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране