16.12.2020 | 16:03
БСП плаши Столична община с прокурор заради 5 млн. за частна фирма
Парламентарната група на левицата обяви, че общинските съветници на партията оттеглят подкрепата си за доклада, на който бяха съвносители

Парламентарната група на БСП заплаши Столична община, че ще сезира прокуратурата, ако Столичният общински съвет одобри предложението да бъдат платени допълнително близо 5 млн. лв. на транспортния оператор „МТК Гроуп“, която обслужва крайградските автобусни линии на обществения транспорт.

Докладът за доплащането е внесен за разглеждане в СОС и от общински съветници от БСП. Днес депутати от левицата обявиха, че групата на социалистите в София оттегля подкрепата си за доклада, който е подготвила работната група по казуса с „МТК Гроуп“ и че ще гласуват против сумата да бъде отпусната на фирмата. Решението е взето след заседание на столичния градски съвет във вторник вечерта, обясни депутатът Румен Гечев.

Като основание за внасянето на предложението за отпускането на още 5 млн. лв. управляващите посочват клаузите в договора с „МТК Гроуп“, предвиждащи индексация на км./пробег. В споразумението такава се предвижда, ако инфлацията надхвърли 5% по данни на НСИ. Второто основание е повишаване на цената на гориво-смазочните материали с повече от 20%, отново по данни на НСИ. Във всеки от тези случаи страните се задължават да проведат преговори за уточняване с колко да се промени цената. При непостигане на такова договорът предвижда цената на пробега да се вдигне с 1/2 от натрупаната инфлация или с 2,5% от повишената цена на ГСМ.

„Подарък от 5 млн. лв на концесионера на Столична община „МТК Гроуп“. Ние сме категорично против подготвеното решение от работната група на Столична община, която иска да компенсира фирмата „МТК Гроуп“ и да получи подкрепа за 5 млн. лв. Съгласно подписан договор при промяна цените на петролните продукти с 20% и годишната инфлация с над 5% общината е трябвало да промени цените на концесионната услуга. Какво е правила Столична община през последните години и защо не са актуализирани цените съгласно договора?“, попита Гечев.

Той даде пример с договор на фирма „Каратс“, който е бил актуализиран. Тогава е ставало дума за 13,2 млн. лв. – 10 млн. лв. по договора и 3 млн. лв. претенции на фирмата за плащане на Столична община. „За да си измият ръцете от ръководството на общината, г-жа Фандъкова направи последно предупреждение за уволнение на двама от зам.-кметовете и уволни двама от шефовете на ЦГМ. Не си ли взе поуки Столична община и защо сега се готви да направи нови коледни подаръци на концесионери на общината за това, че не си е свършила работата в момента, в който хора умират по стъпалата на болниците?“, каза още Гечев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране