21.02.2020 | 14:40
БСП поиска оставката на Борисов и правителството му заради манипулирани данни за БВП
Според депутата Румен Гечев растежът ни не е 3.3 - 3.4, а между 0.8 и 1%

„Искаме незабавно оставката на премиера Бойко Борисов и цялото правителство заради манипулирането на данните за растежа на икономиката“, това каза депутатът „БСП за България“ проф. Румен Гечев в декларация от името на БСП.

„Декларацията е по повод наши сериозни съмнения и доказателства, че са манипулативни данни, подадени към НСИ и към БНБ. Растежът в България на БВП е в пъти по-малко, от това, което казва правителството. То лъже българите, европейските институции, поради което в момента даде заден и с чакалнята, тъй като там не приемат правителства и страни, които лъжат европейските институции“, заяви той и цитира изказване на вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис, който коментира, че България се подготвя за влизане в ERMII, „може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“. „Наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо през последните дни, което налага причина за отлагане? Причината, дами и господа, ние твърдим, че е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции“, заяви той.

Според Гечев правителството не е включило огромни количества петролни продукти, с което са заблудили аналитичните органи, които вместо да намалят БВП, поради отрицателен нетен износ, те са го увеличили. Депутатът е категоричен, че това е манипулация, която Европа няма да прости.

„Нашите данни показват, че растежът не е 3.3 – 3.4, а той е в рамките на 0.8 до 1% най-много“, посочи той и обяви, че опитите да опровергаят твърдението им няма да се получи, защото ще проверят всички първични данни, фактури по внос и реални цени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране