11.06.2024 | 12:11
БСП с едва 19 депутати в новия парламент
От Народното събрание отпадат лица като Ирена Анастасова и Румен Гечев

Окончателно: 151 557 гласа е получила БСП на тези избори, с което е задминала отдавна историческото си дъно. Броят на депутатите – социалисти в 50-то Народно събрание ще бъде едва 19, като в предния парламент те бяха 23. От парламента отпадат лица като Ирена Анастасова и Румен Гечев.

Очаквано, след грубата намеса на Корнелия Нинова БСП загуби втория си мандат в Пловдив – област и има трагични резултати в Пловдив град.
БСП губи мандати в Габрово (водач Иван Ченчев), Видин (водач Румен Гечев), Кюстендил (водач Николай Каварджиклиев), Кърджали (водач Христо Проданов), Ловеч (водач Ирена Анастасова), Монтана (водач Велизар Енчев), Перник (водач Борис Цветков), Разград (водач Симеон Славчев), Силистра (водач Иво Атанасов), Смолян (водач Емил Хумчев), Търговище (водач Йорданка Георгиева), Хасково (водач Атанас Зафиров.

Остава отворен въпроса от кой район ще изберат да влязат водачите на 2 листи – Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев. Прогнозата е, че Корнелия Нинова ще предпочете да осигури депутатска заплата на СДС-кадъра Калоян Методиев, вместо на дългогодишният партиен член и общински съветник в Гоце Делчев Гергана Орманлиева.

След като Георги Свиленски беше „спасен“ за всеки случай с две листи – очаква се той да избере да влезе от 24 МИР София, като отстъпи място на Стефан Бурджев в Плевен. Бурджев е член на БСП и вече е бил депутат в предишни народни събрания.

Борислав Гуцанов ще трябва да избира между един от най-верните си хора и председател на БСП Варна Павел Раличков и председателя на БСП Шумен Катя Кайрякова. Изборът ще бъде интересен, но по-вероятно да влезе Кайрякова, тъй като Раличков е и общински съветник във Варна и би бил по-полезен в морската столица.

Драгомир Стойнев ще трябва да избира между областният председател на БСП Пазарджик Петя Цанкова и 36-годишният ветеринарен лекар Неделчо Маринов, който е новият областен председател на БСП-Стара Загора. Петя Цанкова вече е била народен представител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране