01.09.2019 | 22:04
Чистката в ГЕРБ продължава! Хората на Цветанов масово се отказват от нов мандат в местната власт
Бившият шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов няма да е в листата

Изхвърлянето на Цветан Цветанов отвори пробойни в дисциплинираното тяло на ГЕРБ. През тях настана силно изтичане – както на кадри, така и на амбиции. Доброжелателите на партията коментират, че това е “проветряване” след ерата „Цветанов“, критиците – че просто във вакуума текат опити за разместване на лица, но няма да има съществена промяна.

Отказът на кметовете Иван Тотев и Пламен Стоилов (Пловдив и Русе) от нов мандат вече е широко известен, но отводи текат и в йерархията надолу. Дългогодишният столичен съветник Орлин Алексиев се отказа от продължаване на кариерата си. Изтъкнатият от него мотив е “нови проекти”. Алексиев, който влезе в Столичната община на изборите през 2007 г., бе една от най-важните фигури в СОС като шеф на комисията по финанси и на общинския приватизационен фонд, а също и като представител в Общинска банка.

И друг значим общинар от ГЕРБ, но в Бургас, се оттегли – Димитър Людиев. Той оглавяваше комисията по собственост и стопанство в местния парламент, а доскоро бе спряган за сигурен водач на новата листа. Людиев също като Алексиев си има развит бизнес – занимава се с хлебарство. Отказаха се и по-малко известните бургаски съветници Панайот Жечков и Петя Гънева, пише „Сега“.

Според медийни публикации предстоят още промени в двата града. Сайтът “Офнюз” твърди, че бившият шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов няма да е в листата. През 2012 г. той бе замесен от лидера на РЗС Яне Янев в скандал с неправомерно  придобити имоти. Проверките не откриха нередности, но Иванов бе забъркван и в други неприятни истории. “Офнюз” твърди, че още един герой от скандали – Орлин Иванов, няма да намери място в мнозинството зад Йорданка Фандъкова, ако тя пак стане кмет. Орлин Иванов е в местната власт още от времето на Софиянски. Според бургаски медии пък председателят на местния ОбС Константин Луков също няма да попадне в листата.

Отводи си направиха важни за местната власт съветници и в по-малки градове, като все личният бизнес е сочената причина. Така например Йордан Димитров от Дупница се отказа, защото имал ангажименти с цеха си за метални изделия.

В ход са и други интересни процеси в партията. Структурата в Добрич се кани да скочи здраво на кмета Йордан Йорданов, който, макар издигнат през 2015 г. от РБ, бе няколко пъти приласкаван от Цветанов. В неделя стана ясно, че за Добрич ще се състезава Надежда Петкова, бивш зам.- кмет.  Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов, също близък до Цветанов, не е сигурна номинация, макар да бе посочен от актива в града.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране