21.08.2018 | 10:57
Човек на „Атака“ (ДПС) оглави Търговския регистър

Габриела Козарева е от икономическото лоби на Делян Пееевски

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, съобщиха от Министерството на правосъдието. Със заповед на министър Цецка Цачева тя е назначена, считано от днес, 20 август. Това става ден преди провеждането на извънредно заседание на парламента във вторник по искане на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов по повод на блокирането на Търговския регистър, което продължава вече повече от 10 дни.

В политиката Габриела Козарева влезе преди малко повече от 1 година, но с много активно движение из различните институции. В третото правителство на Борисов най-напред бе назначена за зам.-министър на младежта и спорта през май 2017 г. като номинация на „Атака“. На този пост остана до февруари т. г., когато икономическият министър Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която се занимава основно с уреждане на участието на малки фирми в изложения в чужбина. Сега същия пост тя ще заема и в Агенцията по вписванията – много по-сложна структура с изключително важни функции за бизнеса и за цялата администрация, което я прави от значение и за националната сигурност.

Кариерата си в администрацията Козарева е започнала през май 2015 г. като директор на Дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие“ в Министерството на младежта и спорта, където е била до назначаването й зам.-министър през май 2017 г. При съставянето на третия кабинет на Борисов стана ясно, че от квотата на „Атака“ в изпълнителната власт влизат хора, свързвани с икономическото лоби на ДПС и на Делян Пеевски.

Според официалната й биография преди това тя е работила като правен консултант в частния бизнес и като съдебен помощник във Върховния административен съд (ВАС). От 2001 г. до 2003 г. е била правен консултант в „Юрекс консулт“ АД, през 2003-2007 г. е съдебен помощник във ВАС, „със съдия патрон председателя на ВАС Светла Петкова“, пише в CV-то, с което е назначена за зам.-министър. (Светла Петкова бе зам.-председател на ВАС, за кратко бе и и.д. председател преди избора на Георги Колев, после бе избрана за член на предишния Висш съдебен съвет, където изкара до пенсия.)

От 2011 до 2015 г. Козарева работи като директор на дирекция „Правни и корпоративни въпроси“ в „Нафтена индустрия Сърбия петрол“ ЕООД, дъщерно дружество на „ГазпромНефт“ АД.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране