26.09.2023 | 14:07
Човекът до Хекимян в ГЕРБ се оказа от снимката с яхтения скандал, който изстреля Борисов към върха в държавата
Спас Русев е лансирал Антон Хекимян в ГЕРБ. Той е уредил скоростното му освобождаване от БТВ

Помните ли „оная снимка“ от яхтата на Спас Русев в Монако, на която бяха заснети тогавашният финансов министър Милен Велчев и контрабандистът Иван Тодоров – Доктора?

По онова време, през април 2003 г., това бе най-критичният момент в кариерата на главния секретар на МВР Бойко Борисов, припомня „Пик“.  Заради снимката той подаде оставка.

Оставка подаде и Милен Велчев, но премиерът Сакскобургготски не я прие и някак потуши скандала между двамата.  На снимката, която ви припомняме и която е правена през 2002 г., личат (отляво надясно): – Петър Петров – Амигоса, осъден за пране на 28 млн. долара, – Милен Велчев, бивш финансов министър при НДСВ, представител на руската банка ВТБ за България (ВТБ е известна като “банката на КГБ” и е стратегически партньор на КТБ на Цветан Василев), Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката в правителството Сакскобургготски, подписал възстановяването на проекта АЕЦ “Белене” – Любомир Минчев и съпругата му Мария Опренова (в синия овал), бивши собственици на Канал 3. – В дъното са убитият контрабандист Иван Тодоров – Доктора и бившият министър на транспорта Пламен Петров, бивш шеф във “Виваком”.

Въпросната снимка бе открита във взривения мерцедес на Иван Тодоров – Доктора и бе анонсирана публично от Бойко Борисов.

Тогава той отправи морални критики към финансовия министър, който е хванат на една яхта с мафиоти като Доктора. Последва невъобразим публичен скандал, Борисов бе обвинен от НДСВ в инсинуации срещу Велчев. Това едва не му коства поста на главен секретар.  Защо припомняме тази история ли?

Защото сред героите на снимката е мощният бизнесмен и бос на „Телелинк“ Любомир Минчев, който е звезда в общинската листа на ГЕРБ за изборите в София.  Вчера бе представен от Томислав Дончев като един от най-успелите българи, тъждествен с кандидата на ППДБ за градоначалник Васил Терзиев.

Интересното е, че Любомир Минчев е бил почти сигурната кандидатура на ГЕРБ за кмет преди неочакваната поява на Антон Хекимян преди седмица.  Според „Пик“ между Минчев и Хекимян има неформална връзка – собственика на прословутата яхта от Монако Спас Русев. Изданието дори твърди, че именно Русев е лансирал Антон Хекимян в ГЕРБ и стои зад идеята той да поеме столичното кметство. Уредил е и светкавичното му и безпроблемно освобождаване от щата на БТВ.

От друга страна Спас Русев е бил съдружник на Любомир Минчев в „Телелинк“. Любомир Минчев е в борда на директорите на фирмата за телекомуникационно оборудване “Телелинк”, еднолична собственост на “Телелинк Холдингс Б.В.” Нидерландия (предишно име “СийТех Холдинг”).

Директори на холандската фирма са лицата Спас Русев, Любомир Минчев, Йордан Попов, Якобус Схаутен и Робърт Доуел, показва някогашна проверка на сайта Биволъ в търговския регистър.

Самият Спас Русев обаче не фигурира в борда на българската фирма. Само в периода 2011 – 2013 Телелинк е спечелила обществени поръчки за 31 820 796 лв, показва справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Друг знаменателен момент от биографията на днешния фаворит на ГЕРБ Любомир Минчев е придобиването от страна на неговата съпруга Мария Опренова на телевизия „Канал 3“ през 2013 г. „Парите са семейни, мои и на съпруга ми“, пояснява тогава тя пред радио К2.  Новият собственик Опренова бързо променя опозиционната спрямо ГЕРБ линия на Канал 3.

Оттам си тръгват ключови журналисти като Лили Маринкова, освободен е и директорът Сашо Диков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране