28.01.2020 | 16:02
Данъчните прибрали 30 млн. лв. бонуси след НАП лийкс
За миналата година служителите на приходната агенция са получили допълнително по 4000 лв. на калпак, разкри БОЕЦ

През миналата година в НАП са си раздали над 30 милиона лева бонуси за успехи в работата. Това разкри Гражданското дружество БОЕЦ. „Сумата е огромна, а на фона на теча на личните данни на над 5 млн. българи, тя е, меко казано, скандална“, коментират от сдружението.

БОЕЦ публикуваха на сайта си данни и пояснения, които са получили официално от НАП по Закона за достъп до обществена информация. От справката на приходната агенция, подписана от директора Галя Димитрова, става ясно,  че през 2019 г.  сумата на раздадените „допълнителни възнаграждения за постигнати резултати“ е 30 150 195 лв. Като се има предвид, че в НАП се трудят 7792 души, на чиновник се падат по около 4000 лева ДМС (допълнително материално стимулиране). На практика работещите в данъчната администрация са добавили 21.41% към заплатите си.

„Това е невъобразима наглост. През 2019 г. НАП бе във фокуса на обществото, след като избухна скандала  с теча на личните данни на над 5 милиона българи, който разтърси държавата. Част от скандала бе и фактът, че шефката на Агенцията, Галя Димитрова не си прекрати отпуска по време на кризата, а Комисията за личните данни наложи 5 милиона лева глоба на НАП, които ние, данъкоплатците трябва да платим. Наказани нямаше – вместо обвинения, оставки и уволнения разбираме, че НАП са се самонаградили с десетки милиони за „постигнати резултати”! Това е гавра с българските граждани! Позволихме да ни източат личните данни, след това им платихме глобата, а накрая им плащаме и БОНУСИ“, коментират от БОЕЦ.

От сдружението припомнят и друг голям грях на НАП – злополучната Наредба Н-18 за касовите апарати, която буквално подлуди с изискванията си българския бизнес и особено затруднява по-малките фирми. В сряда по този повод ще има голям протест.

Справката за бонусите в НАП показва, че средната сума на ДМС за миналата година е 3870 лв. на човек. Специално за Централното управление, което включва спецзвеното „Фискален контрол“ и 5 ключови дирекции, допълнителните възнаграждения са средно по 5667 лева на калпак. Няма информация какъв бонус си е определила ръководителката на НАП Галя Димитрова и колко са получили нейните заместници, тъй като това  са персонални данни и те могат да бъдат предоставени само с изричното съгласие на съответния държавен служител.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране