08.07.2019 | 10:39
Дариткова: Г-н Борисов прави превенция на превръщането на ГЕРБ в лъскава котерийна партия
Превенцията винаги е по-добра от последващата терапия, обяви шефката на ПГ на ГЕРБ

Изказванията на Бойко Борисов по адрес на съпартийците му – че има съмнения, че ГЕРБ се превръща в „лъскава“ партия, в „номенклатура“ – били „превенция“.

Така председателката на парламентарната група Даниела Дариткова ги разтълкува днес в сутрешния блок на бТВ. В неделя, на конгрес на партията, свикан заради отстраняването на Цветан Цветанов от зам.-председателския пост заради аферата Апартаментгейт, Борисов даде заявка, че: милост няма да има за никого, че няма да допусне феодализиране на партията, че вече няма да допусне централизиране на работата в едни ръце и припомни, че вече веднъж говори пред актива за сините (полицейски) лампи, но явно не е бил чут.

По този повод на конгреса бе решено да се създаде етична комисия, която да разглежда сигнали срещу членове, активисти и назначения на ГЕРБ.

„Г-н Борисов прави превенция на превръщането на ГЕРБ в лъскава котерийна партия. Самият факт, че се свързвате с мен от Смолян, моят избирателен район, говори, че ние сме останали близо до своите избиратели. Аз съм вече десета година народен представител от областта и всеки петък се прибират тук“, дистанцира се от описания от Борисов образ Дариткова.

„Очаквам този стил на поведение да продължи и това да бъде превантивна мярка, защото е много важно вече 10 години като парламентарно представена партия, ГЕРБ да има морални устои. Защото това гарантира дълъг живот на партията. Превенцията винаги е по-добра от последващата терапия“, посочи още тя.

На въпрос кога в ГЕРБ са усетили проблем с етиката, заяви многократно повтаряното:

„За съжаление имаше примери, които налагаха последващи действия. Политическа отговорност се носи с оставки и това е категоричен принцип на действие на ГЕРБ – нещо, което ни отличава от нашите политически опоненти.“

Тя не отговори дали и Цветанов е бил сред тези, визирани от Борисов в речта му пред делегатите. Или дали е имало сигнали срещу него.

„При всяко съмнение за нарушение на принципите и морала се носи отговорност с подаване на оставки“, заяви отново шефката на парламентарната група на партията.

Няма самозабравили се, има само съмнения – така ли да го разбираме? – попита водещата.

„Аз няма как да правя обобщение, защото всеки един конкретен случай е различен“, отвърна Дариткова.

По отношение на комисията по етика, чийто принципи на работа и състав тепърва ще се избират, депутатката посочи, че тя „ще има по-скоро превантивен характер по отношение на всички членове на ГЕРБ, за да не се допускат нарушения, защото носенето на морална отговорност после носи много повече щети за нас.“

„Ние сме демократична партия, в която всеки може свободно да изразява своето мнение. Нормално е след толкова години да има твърди привърженици, които смятат, че отстраняването му ще създаде проблеми“, заяви на финала Дариткова по повод на това, че 10 делегати се обявиха против освобождаването на Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране