08.01.2021 | 12:15
Държавната банка за развитие купи имот за рекордните над 3000 евро/кв.м
"БНП Париба" е продала централния си офис в София за 21.5 млн. лв.

Държавната Българска банка за развитие (ББР) е купила исторически имот в центъра на София за рекордните над 3000 евро/кв.м. Тя е придобила централата на „БНП Париба“ на бул. „Цар Освободител“ 2 в сделка за 11 млн. евро в началото на декември, съобщи „Капитал“.

За сравнение в края на ноември бившата централа на ДЗИ на бул.“Цар Освободител“ 6 също смени собствеността си срещу 10.85 млн. евро, което е около 866 евро/кв.м без ДДС. Продавач на имота бе „Сердика пропъртис“ АДСИЦ с основен акционер Весела Кюлева, а купувач „Мавели“ – компания на собственика на „Хидрострой“ Велико Желев.

Двете сградите се намират в историческия център на София – отдясно и отляво на „Гранд хотел България“ в архитектурен ансамбъл обявен за паметник на културата.

Новата придобивка на ББР

ББР е платила за сградата, съседна на централата ѝ на ул. „Дякон Игнатий“ 1, сумата от 21 514 130 лева (11 млн. евро). От информацията в Имотния регистър не става ясно дали цената е със или без ДДС.

Сградата е с разгъната застроена площ от 2836 кв.м, а земята под нея е 612 кв.м, от които застроени са 554 кв.м. По груби изчисления това означава, че държавната ББР я купува на цена 3100 евро, или от 3718 евро/кв.м без ДДС.

Според източници от пазара на бизнес имоти първоначален интерес към сградата са проявили около 50 кандидата. На втория етап са останали десетина. ББР е спечелила с най-високата оферта. Неофициално като кандидати се споменават Пощенска банка с предложение за около 8 млн. евро и собствениците на „Платинум център“ в София с оферта около 6 млн. евро.

От Българската банка за развитие не са коментирали мотивацията си за сделката. Възможно е тя да е продиктувана от необходимост от разширяване. Централата на ул. „Дякон Игнатий“ 1 е с площ 6127 кв.м, а средносписъчният състав на банката в края на 2019 г. по информация от отчета ѝ е 216 души, но за сега е с 20 души повече според регистъра АПИС.

Съдейки по сайта на ББР, четири от петте ѝ дъщерни дружества са пръснати из София. Две от тях се помещават на бул. „Арсеналски“. Други две са в сграда на ул. „Стефан Караджа“, където беше под наем и самата банка, докато подготвяше централния си офис.

Реконструкцията на сегашната централа на ББР започна през 2007 г. и протече на етапи, като завършителният беше между 2014 и 2016 г. Тогава по проект на арх. Жеко Тилев бяха изградени шест надземни етажа и три подземни нива, като същевременно беше запазен автентичният облик на фасадата. Строителството на новата централа на ББР излезе 14.3 млн. лева без ДДС. Ремонтът бе даден без обществена поръчка на обединение, водено от „Главболгарстрой“, в което участваха и „Понсстройинженеринг“, „Ултрастрой“ и „Строй-Консулт мениджмънт груп“.

Ако целта е събиране на съседни адреси, това не може да стане моментално, защото придобитата сграда се нуждае от ремонт, който се очаква да струва няколко милиона, показват оценки на други кандидати за имота.

Сградите на ББР и досегашната сграда на „БНП Париба“ са паметници на културата – част от първия след Освобождението архитектурен ансамбъл по европейски образец в София. Той е инвестиция на полк. Косаков, изградена по периферията на земята му, заключена между сегашните улици „Цар Освободител“, „Дякон Игнатий“ и „Аксаков“, в близост до Княжеския дворец.

Нов собственик на бившата централа на ДЗИ

В края на ноември с нов собственик се оказа и бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ 6. Тя беше продадена от „Сердика пропъртис“ АДСИЦ, с основен акционер Весела Кюлева, на „Мавели“ на бившия шеф на пътната агенция Велико Желев срещу 21.2 млн. лв., като в официалното съобщение изрично е посочено, че това е цена с ДДС.

Сградата е инвестиция на някогашното Чиновническо кооперативно спестовно застрахователно дружество по проект на архитектурния колектив Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков. Строежът ѝ започва през 1914 г., но е забавен от световната война и завършва през 1926 г.

След Девети септември всички действащи застрахователни предприятия, в това число и Чиновническото дружество, са национализирани и обединени под шапката на Държавния застрахователен институт, чиято централа се установява на „Цар Освободител“ 6. При приватизацията на ДЗИ през 1999 г. сградата става част от групата на Емил Кюлев, като след смъртта му през 2005 г. е наследена от съпругата му Весела.

ДЗИ е продадено на белгийската KBC, но Весела Кюлева запазва сградата, която заедно с други имоти през 2007 г. попада в активите на „Сердика пропъртис“ АДСИЦ. Сега дружеството я продава с аргумента, че приходите му от наем са намалели, а и няма достатъчно средства за необходимата реконструкция.

Преди няколко години ДЗИ и другите български бизнеси на KBC се преместиха в „Милениум център“ до НДК. ДЗИ все още има малък офис под наем на жълтите павета, като твърди, че ще го запази. Велико Желев коментира пред „Капитал“ след сделката, че ще запази облика на сградата, която е паметник на културата, като ще ползва горните етажи за офиси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране