31.01.2019 | 22:59
Депутатите „подобриха“ закон, който няма да се прилага 6 месеца
Малките бензиностанции няма да плащат по 20 000 лева гаранция

Парламентът продължава да сътворява правни абсурди около прокарването на спорния закон за горивата. На второ четене депутатите приеха вчера неговото прилагане да се отложи с 6 месеца, въпреки че той е в сила от 28 януари. В същото време бяха „подобрени“ едни от най-спорните текстове, предизвикали недоволство сред редица браншове и сред малките търговци на горива.

Собствениците на бензиностанции няма да плащат по 20 000 лв., за да се регистрират по новия закон за горивата. От тях няма да се иска да имат и капитал в размер на 20 000 лв., а само имущество на такава стойност. Така депутатите отговарят на критиките на дребните търговци на горива, че законът толерира само големите в петролния сектор. Освен това отпада изискването търговците на едро в петролния бранш да имат капитал от 1 млн. лв. – достатъчно е да имат активи на такава стойност. А минните и пътностроителните компании ще могат да зареждат техниката си на място с подвижни цистерни.

Всъщност Народното събрание трябваше да гласува на второ четене отлагането на закона с 6 месеца и влизането му в сила от 1 юли. За това настоя правителството, след като представители на различни браншове алармираха за огромни затруднения пред бизнеса им, които новите правила пораждат, а собствениците на малки бензиностанции заплашиха с протести от типа на „жълтите жилетки“. Между двете четения обаче законът влезе в сила на 28 януари, с което се създаде правен прецедент.

В крайна сметка по предложение на ресорната парламентарна комисия за борба със сивата икономика вчера депутатите гласуваха с „до 6 месеца“ да се отложи влизането в сила на наредбата, като законът остане да действа от 28 януари. „Очевидно е, че законът въвежда по-стриктни правила за регистрация, а времето е недостатъчно. Затова, за да има време фирмите

да отговорят на изискванията, трябва да се удължи срокът на наредбата“, посочи депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия Данаил Кирилов. Според него, докато няма наредба, няма да има и санкции по закона. Санкциите и регистрационният режим се регламентират именно в наредбата. Ако се удължи срокът за нея, санкции няма да се прилагат, е тълкуването и на министъра на икономиката Емил Караниколов.

„Това е уникат в парламентарната история – правителство да спре закон, който депутатите са приели в зала! Разиграват ни като маймуни“, заяви депутатът от БСП Румен Гечев. От БСП предложиха законът да влезе в сила от 1 април, а наредбата за регистрация на фирмите в петролния бранш – от 1 май, като през това време се направят необходимите промени. То обаче бе отхвърлено от мнозинството.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се противопостави на формулировката „до 6 месеца“ и обясни, че дребните търговци са притеснени, защото „това може да означава и „до 6 дни, до 16 дни или до 26 дни“. Симеонов също така настоя депутатите да отложат не наредбата, а закона с 6 месеца. „Това е вреден и опасен закон. Той създава проблеми и има големи несъвършенства“, каза Симеонов. Лидерът на НФСБ посочи, че въпреки премахването на гаранцията от 20 000 лв., оставали редица смущаващи текстове като например конфискация на имущество, смяна на всички измервателни уреди на транспортните средства и насочването към точно определен тип устройства. „Този закон ще предизвика масови фалити и бели петна на картата на България. Села и малки градчета ще останат без бензиностанции“, заяви Симеонов.

На противното мнение е коалиционният му партньор Емил Димитров-Ревизоро, който бе и най-активният поддръжник и вносител на законопроекта. „Няма нужда от толкова отлагане. Вече минаха 6 месеца, законът бе приет през юли миналата година. Всички легални обекти, а те са 99%, нямат проблеми – това са 4000 бензиностанции и 12 000 земеделски обекта. Много търговци вече са извършили разходи за обезпечения, които сега ще трябва да си възстановяват“, твърди Ревизоро. От ГЕРБ обаче държат на 6-месечно отлагане. „Няма как да не си помислим, че така си търсите политическо спокойствие“, контрира Драгомир Стойнев

от БСП.

Ден преди окончателното гласуване на поправките в закона в парламента от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обявиха, че не са доволни от промените и предупредиха, че остават в готовност за протести. „Искаме Законът за горивата да бъде спрян. Проблемът не е само в 20-те хиляди лева гаранция. Искаме на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика“, заяви Симо Симов от сдружението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране