21.09.2019 | 19:09
До 100 000 лева глоба за БНР, която ние ще платим
КРС е установила, че спирането на програма "Хоризонт е неправомерно

Глоба между 10 хиляди и 100 хиляди лева може да отнесе БНР заради спирането на сигнала в петък, 13 септември. Комисията за регулиране на съобщенията, която проверява случая, е установила, че спирането на програма „Хоризонт е неправомерно, защото не са били налице нормативно установени основания за това. В съобщение на сайта на регулатора се посочва, че на 17 септември на държавната медия е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение.

Днес е последният ден, в който санкцията може да бъде обжалвана. От КРС не дават обаче информация дали това е било направено, уточнява „Дневник“.

Комисията допълва, че е започнала проверката още на 13 септември. Установено е, че БНР е нарушило условията на издаденото от регулатора разрешение за ползване на радиочестотен спектър за аналогово радиоразпръскване. Радиото не е предоставило доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“. Констатирано е, че и двете програми на БНР „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ използват един и същи оптичен пренос между БНР и „НУРТС България“ ЕАД, който на 13 септември не е бил прекъсван. Не е констатирано прекъсване на излъчването на програма „Христо Ботев“.“, уточняват от КРС.

От проверката на комисията е установено още, че на 13 септември в периода от 9 до 17 часа е предвидена годишна техническа профилактика единствено на РРТС „Белоградчик“, РРТС „Ивайловград“ и РРТС „Трещеник“.

В крайна сметка КРС е установила, че не са били налице нормативно установени основания, които да дават право на БНР да прекъсне излъчването на програма „Хоризонт“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране