09.05.2019 | 0:01
Доган ще получи 78 000 лв. от фалиралата КТБ
От днес КТБ започва да изплаща 570 млн. лева на кредитори

Повече от четири години след като лицензът на КТБ бе отнет и гарантираните вложители получиха парите си, започва частично връщане и на негарантирани влогове на хиляди вложители във фалиралата банка. Синдиците на КТБ обявиха, че изплащането на сумите, включени в първата частична сметка за разпределение, стартира от четвъртък, 9 май, чрез клоновата мрежа на УниКредит Булбанк. За извършените операции Булбанк ще начислява такси и комисиони, дължими от лицата, получаващи средствата.

Общата сума, която се разпределя, е 570 млн. лв. Тя бе одобрена от Фонда за гарантиране на влоговете още през февруари 2017 г. Тогава в Търговския регистър бе публикуван списъкът с кредиторите и конкретните суми. Обжалване от страна на недоволни от разпределените средства кредитори обаче блокира изплащането им.

Поправки в Закона за банковата несъстоятелност от април тази година отвориха пътя за превеждането на парите въпреки обжалванията. Те бяха внесени от депутати от ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“. Нова разпоредба гласи, че синдикът може да изпълнява одобрената от фонда и неоспорена част от сметката за разпределение и при постъпили жалби. Условието е в масата на несъстоятелността да са събрани достатъчно допълнителни средства, от които да се заделят суми за обезпечаване на претенциите по жалбите до произнасяне на съда.

Проверка в списъка показва, че за разпределяне всъщност са одобрени малко над 533 млн. лв., от които 418 млн. лв. отиват във Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът е най-големият кредитор, изплатил защитени влогове за 3.7 млрд. лв. Други 38.8 млн. лв. са заделени за по-нататъшно връщане след приключване на множеството дела, които в момента се водят. Така реално остават 113.2 млн. лв., които ще бъдат разпределени между 7022 граждани, фирми и институции с негарантирани влогове. Сметките показват, че всеки един от тях ще получи около 11% от вземането си. Сумите в списъка варират от 0.01 лв. до 10 млн. лв. Последната сума ще получи „Сосиете Женерал Париж“ – обезпечен кредитор от първи ред. Подобна сума ще получи и „Топлофикация София“, която имаше влогове във фалиралата банка за над 80 млн. лв.

Впечатление прави, че в сравнение с преди две години за други двама обезпечени кредитори – „Ардастрой“ и „Аполо Инженеринг“, вече са записани 0 лева за разпределение. Преди две години сумите бяха съответно 8.3 млн. лв. и 3.9 млн. лв.

В списъка фигурират и много държавни фирми – „Топлофикация София“, „Булгаргрансгаз“, „Летище София“, „Мини Марица-изток“, НЕК, „Терем“, НКЖИ, Южноцентралното държавно предприятие. Любопитно е и че „Бромак“ – едноличното дружество на Цветан Василев, чрез което той е мажоритарен акционер в КТБ, ще получи над 1.2 млн. лв. по сметките си. Сред кредиторите е и Ахмед Доган, който ще получи малко над 78 хил. лв., бизнесменът Александър Сталийски ще бъде овъзмезден с 4532 лв., а Николай Бареков – с 5.53 лв.

Синдиците на КТБ обявяват, че това е първото частично разпределение на вземания на кредитори на фалиралата банка. Експерти обаче прогнозират, че едва ли ще се появи по-солидна сума занапред. През март в бюджетната комисия в парламента при обсъждането на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност бе посочено, че събраната сума от длъжниците на КТБ е около 830 млн. лв., т.е. с 260 млн. лв. повече от това, което се връща на кредиторите в момента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране