05.11.2019 | 20:27
Домусчиеви на съд за 52 млн. лв.
Според АППК братя Домусчиеви не са спазили приватизационния договор

Държавата ще търси неустойки за над 52 млн. лв. от собствениците на Параходство „Български морски флот“ братята Кирил и Георги Домусчиеви за неизпълнени ангажименти по договора за приватизация.  Става дума за запазване на тонажа на корабите, за численост на персонала и за повишаване на заплатите им до края на 2018 г., когато изтича десетгодишният контрол върху изпълнението на условията по сделката.

Дружеството „Кей Джи Маритайм Шипинг“, притежавано от „Адванс Пропъртис“ на Домусчиеви, което държи 70% от БМФ, е било глобено заради тези нарушения с над 52 млн. лв. през септември 2019 г. от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), в каквато се преобразува през октомври Агенцията за приватизация, твърди Медиапул. Санкцията за 52 252 446 лв. обаче не е била платена в законово установения срок и поради тази причина ведомството предвижда да заведе до дни иск срещу „Кей Джи Маритайм Шипинг“ пред Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата. Именно тази санкция се опитаха да избегнат през 2016 г. Домусчиеви, когато поискаха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по спора им с тогавашната Агенция за приватизация и следприватизационен контрол за промяна на приватизационния договор. Решението бе в полза на собствениците на БМФ, но създаваше предпоставки за неизпълнение и на редица други приватизационни договори, сред които и този за раздържавяването на „Булгартабак“, чиито цигарени фабрики на практика вече не работят, макар да не е минал 10-годишният задължителен период на работа.

След скандал в управляващата коалиция и намесата на бившия вицепремиер Валери Симеонов, решението в полза на БМФ, което по тогавашни оценки щеше да им спести над 58 млн. лв. глоба, бе обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът прекрати производството си по казуса защото изведнъж откри, че няма компетентност да го разглежда.

Срокът на 10-годишния период на следприватизационния контрол на договора за приватизация на 70% от капитала на БМФ с „Кей Джи Маритайм Шипинг“ изтече в края на 2018 г.  Според контракта, до 30 юни 2019 г. купувачът трябваше да отчете изпълнението на поетите ангажименти. Той обаче не е направил това и му е наложена глоба от 11 хил. евро, която е платена, обясниха от АППК.

Освен това за поредна десета година е било установено, че не се поддържа записаната в приватизационния договор средносписъчна численост на плавателния състав. Макар флотът, който допреди приватизацията е имал над 2800 служители, да е бил длъжен да поддържа персонал от 2360 заети между 2012 и 2019 г., през 2017 г. те са били само 907 души.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране