21.02.2021 | 22:33
Дончев няма да отговаря за изборите, защото ще е кандидат-депутат
Депутатските листи на ГЕРБ ще бъдат обявени до 2 март

Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни. Това обяви Деница Сачева – социален министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич. По думите ѝ, ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите: „Да са млади и неопетнени хора, за които не може да има съмнение в почтеността им“, подчерта тя, обяснявайки аргументите за посочване на хората, които ще влязат в партийните листи за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Сачева подчерта пред БНР, че реденето на листи е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро имат значение. „Лицата, които ще бъдат в листите, ще бъдат достатъчно ясна заявка за това каква промяна сме готови да наложим“, категорична беше тя и потвърди, че очакването е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да води листа: „Партията, която спечели изборите – най-нормално е да направи правителство и премиерът да бъде лидерът ѝ. Това е принципът. Но какво ще се случи на 5, 6, 7 април… Решенията ще се вземат в дните след изборите“.

ДПС и БСП не се разглеждат като евентуални партньори в бъдещо управление, каза социалният министър и определи коалиционните партньори на ГЕРБ в настоящото управление (ВМРО и НФСБ – бел.ред.) като приемливи за нова коалиция: „Не виждам в момента с кого от новите (политически формации) бихме могли да влизаме в коалиция. А и те самите също категорично отричат ГЕРБ като възможен коалиционен партньор.“

Единствената причина вицепремиерът Томислав Дончев не е координатор по подготовката на изборите е това, че той ще бъде кандидат за народен представител. „ГЕРБ за първи път организира парламентарни избори и трябва да избегнат каквито и да било конотации за конфликт на интереси“, обясни социалният министър.

Сачева уточни, че няма законово изискване действащите министри да излизат в отпуска, ако са кандидати в предстоящата кампания, защото трябва да бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнителната власт: „Аз ще бъда в отпуск в по-голямата част от кампанията, но за някои решения ще трябва да се върна, защото трябва да има непрекъсваемост на мерките 60/40, 80/20 и за други постановления на Министерския съвет.“

Служебно правителство, което да ревизира управлението на ГЕРБ, не плаши управляващите: „Не мисля, че създаваме след себе си каквито и да било факти за притеснение“, подчерта министърът.

Във връзка с критиките, които е отправяла към ГЕРБ и към премиера Борисов преди да влезе в правителството и в партията, Деница Сачева посочи, че нещата се развиват, а и от ГЕРБ са си тръгнали много хора. Тя добави, че свободно и убедено може да защитава сегашните политики в социалната сфера и в областта на образованието.

„Представяте ли си, ако в момента имахме служебно правителство, как щяха да бъдат реализирани една голяма част от мерките, значителна част от които се реализират чрез законодателството“, изтъкна социалният министър и добави, че необходимостта от действащ парламент е бил основният ѝ аргумент, с който е защитавала смисъла от оставането на кабинета „Борисов 3“ на власт въпреки активните протести през лятото, които настояваха за оставката на премиера: „Това е и върховенството на закона – едно избрано правителство да завърши мандата си. Смятам, че мнението ми от лятото доказа правотата си в хода на законодателния процес и на мерките, които се взеха по-късно“.

Според Сачева няма въпроси в парламента, на които да не са получени ясни отговори, дори и от Борисов.

Премиерът не взема еднолични решения за мерките, категорична е социалната министърка: „Ние се събираме всяка седмица, разговаряме. И специално мерките за 24 лева на ден и за 75/0 са предложения на Министерството на социалната политика. Включително и 50-те лева за пенсионерите бяха въпрос на обща дискусия, на която присъствахме с министрите на финансите и здравеопазването, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Напоследък дори всеки понеделник се събираме и коментираме мерките“.

Като „фетиш“ определи тя коментарите за джипката, с която премиерът обикаля страната, и каза, че се е возила в нея: „Това е фетиш, на който вие придавате значение, а ние в правителството не мислим, че това е нещо, което заслужава коментар. Това е похват, който не би трябвало да бъде укорим.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране