19.11.2020 | 18:05
ДПС иска държавата да финансира неизвестно сдружение с над 1 млн. лв.
Дари.бг трябва да замести "Хелп карма"...

Над 1 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат предоставени на сдружението “дари.бг”. Такова предложение са внесли в петък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители. Това е последният срок, в който могат да се правят предложения между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2021 г.

По-късно заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че това сдружение не съществува. „Това, което искахме да направим е предизвикато от нашата солидарност от това, което беше показано по bTV и от възмущението ни от действията на HelpKarma. Не може да се постъпва така с дарителството. Трябва да си върнем доверието в него каза Цонев за Свободна Европа. Той обясни, че целта на вносителите е предизвикат дебат в обществото и в парламента по тази тема. „Името е произволно. Предвиждаме някаква скромна сума, с която да се назначат 5-6 души. Като тази структура е към държавата. Сложихме издръжка от 6 заплати, да се направи сайт и се получи някаква подобна сума“, каза Цонев.

По думите му е под шапката на държавата да се създаде дарителска структура, която да е „еталон за прозрачност“. На въпрос смята ли, че държавата може да я гарантира Цонев каза, че „приемаме Сметната палата и НАП като гарант“. Според план сметката на вносителите от ДПС, предвидената сума за заплати е около 60 хил. лв., 100 хил. лв са за информационна дейност, а 1 млн. лв. е стартовото финансиране, а останалите средства ще се набират от дарения. „Не сме мислили за каузи. Това е примерен вариант“, каза Цонев.

Предложението на депутатите от ДПС идва на фона на изнесените данни за присвояване на дарения и неуредена публичност на разходите на дарителската платформа “HelpKarma”.

В предложението на ДПС няма мотиви за това кое налага насочването на тези пари именно към това сдружение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране