07.03.2019 | 17:33
ДПС пак пробва да обезсмисли преференциите
Според депесарите преференцията била начин да се укрепи "една дясна коалиация", за да се яви тя заедно на изборите

От ДПС отново внесоха проект за същите промени в Изборния кодекс, с които преференциалният вот се обезсмисля. Това се случи часове след като парламентът отхвърли президентското вето върху последните поправки в кодекса и управляващите обещаха, че ще придвижат спешните промени за връщане на предишния праг на преференциите.

По време на дебатите вчера стана ясно, че от ДПС не са променили мнението си и все още смятат, че прагът за преференциален вот трябва да бъде драматично покачен. Според ДПС преференцията била начин да се укрепи „една дясна коалиация“, за да се яви тя заедно на изборите.

В подкрепа на високия праг отново се обяви и председателят на НФСБ Валери Симеонов, според който „преференцията работи да се напълни парламентът със силикони, ботокси, ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят от градове и села“.

Последните промени, по предложение на ДПС, бяха приети на 15 февруари 2019 г. в Народното събрание на заседание, продължило над 14 часа. Те предвиждаха вдигането на прага за преференциален вот, който на парламентарни и местни избори е 7%, а на европейски – 5%. Според приетите поправки преференциите за депутати, евродепутати и общински съветници щяха да се зачитат, само ако гласовете са толкова, колкото са нужни за спечелването на мандат. Това де факто обезсмисли единствения мажоритарен елемент във вота.

Заради промените от БСП заявиха, че прекъсват парламентарната си работа, докато не бъдат отменени. След острата реакция от страна на опозицията, извънпарламентарните партии и обществото, от ГЕРБ внесоха законопроект, който предвижда връщането на предишния праг на преференциите. Въпреки това президентът Радев наложи вето върху промените на 25 февруари. След това стана ясно, че от управляващото мнозинство ще отхвърлят ветото по ред съображения, но ще придвижат своя законопроект за връщане на прага на преференциите. Това обаче явно не е обезкуражило депутатите от ДПС, които внесоха същите текстове вчера.

В законопроекта от партията предлагат още предизборната агитация да може да се води на други езици, освен български, като в случая все пак да се осигурява превод на български език.

От ДПС предлагат и на изборни дни да бъдат поставяни по две камери за онлайн наблюдение в помещенията на всяка секционна избирателна комисия, като първата да покрива входа на помещението, а втората – работното място на членовете на секционната комисия. Предложението е и ЦИК да осигурява онлайн наблюдение през целия изборен ден, включително при изброяване на бюлетините и оформянето на протоколите.

От ДПС също така искат да бъде въведено машинно гласуване в не по-малко от половината избирателни секции в страната още за изборите за Европейски парламент през май. За всички следващи избори законопроектът предвижда да бъде въведено машинно гласуване във всички секции в страната, с изключение на специализираните институции, и да не се предлага алтернативен метод за гласуване.

Вчера лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ограничаването на машинното гласуване лишавало българите в чужбина от правото им на вот, но според председателя на НФСБ Валери Симеонов от ДПС всъщност търсят начин да контролират „неособено интелигентния си електорат“, като ги излъжат, че в машините има камери, които следят как гласуват.

От ДПС предлагат текстът за задължителното гласуване, както и възможността да се отбелязва „не подкрепям никого“ на бюлетините да бъдат заличени. В законопроекта е предвидено и облекчаване условията за сформиране на секции извън страната.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране