05.04.2020 | 12:04
ДПС предлага държавата да плаща осигуровките в кризата по схемата 60/40
Партията предлага и линия за кредитиране на малкия и среден бизнес до 100 000 лева или чрез ББР , или чрез търговските банки

30 милиона лева подкрепа предлага БСП за овощарство, зеленчукопроизводство и месарство. Това стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия към Народното събрание, която гледа на второ четене актуализацията на бюджета.

На наетите към 13 март на трудов договор в частния сектор лица, които в резултат на ограничителните мерки са в неплатен отпуск, се предоставят месечни субсидии в размер на минималната работна заплата за страната и дължимите осигурителни вноски чрез НОИ, искат още левите. БСП иска лицата, чиято търговска дейност е спряна в резултат на въведените противоепидемични мерки, да не дължат местни данъци и такси за битови отпадъци и за ползване на тротоари, площади и улични платна. Търговците, които бракуват хранителни продукти, да се освободят от връщане на подлежащ на възстановяване ДДС в размер до 2000 лева месечно от търговски обект, е друго предложение на левицата. Мерките бяха представени от Румен Гечев.

Защо не предлагате никакъв спад в приходите в държавния бюджет, попита шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Йордан Цонев от ДПС предлага изменения в мярката 60/40, отнасящи се за това осигуровките да не са изцяло върху работодателите и работниците, а държавата да поеме част от осигуровките също в съотношение 60/40. Партията предлага и линия за кредитиране на малкия и среден бизнес до 100 000 лева или чрез ББР , или чрез търговските банки.

Вчера бизнес обяви, че едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40 от 60 000, които са спрели работа. Работодателите поискаха да не бъдат натоварвани с разходи за трудови възнаграждения и свързаните с тях осигурителни вноски в случаите, когато работата на предприятието е спряна (напълно или частично) и когато работникът или служителят не полага труд, предлагат работодателите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране