03.08.2019 | 11:11
Драматичен обрат! Кристалина Георгиева е кандидатът на ЕС за МВФ
Първоначално бе обявено, че българката не събира достатъчно гласове, за да бъде номинирана на шеф на МВФ

Драматичен обрат! Кристалина Георгиева все пак е кандидатът на ЕС за шеф на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Ройтерс. Изборът на българката стана факт след 12-часови дискусии.

Холандецът Йерун Дейселблум, който беше другият кандидат за поста, я поздрави с избора в Туитър след второто гласуване, на което тя ясно се открои като предпочитания кандидат, допълни Ройтерс.

Преди час бе съобщено, че Кристалина Георгиева се е провалила в битката кой да оглави фонда.

първоначалната информация сочеше, че никой от двамата кандидати не е получил необходимото мнозинство от 55% от гласовете на 28-те страни членки. За успех кандидатът се нуждае от 55% от гласовете на 28-те държави, които представляват 65% от населението на ЕС.

Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка, и бившият финансов министър на Холандия и ексшеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум, останаха в битката, след като се оттеглиха други трима кандидати.

Снощи това направи Мариу Сентену, който в момента оглавява Еврогрупата и е министър на финансите на Португалия, а днес го последваха испанският министър на икономиката Надя Калвиньо и Оли Рен – управител на централната банка на Финландия и бивш еврокомисар.

В крайна сметка обаче 12-часовите преговори са дали резултат и Кристалина ще е номинацията на ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране