05.07.2024 | 10:56
Експанзията на ДПС продължава – Главчев масово назначава и заместници в областните управи
Борисов подкрепи Главчев за назначенията на кадри на ДПС в областните управи

Експанзията на ДПС в областните управи продължава. След като кабинетът “Главчев”, който е служебен, в края на мандата си любезно даде шестима губернатори на Движението, се оказа, че рокади има из цялата страна и при заместниците. Отстраняват се предишни зам. областни, за да се назначат нови – познахте – от редиците на ДПС, съобщи ClubZ.

Извадка с конкретните имена е направил бившият депутат от Смолян от “Продължаваме промяната-Демократична България” Михал Камбарев, като поводът е прясно смененият тази сряда областен управител. Бе назначен Румен Пехливанов от ДПС. Фейсбук постът на Камбарев е споделен и в групата “Аз подкрепям Ахмед Доган“, която тези дни се превърна в основно място за изразяване на недоволство срещу (съ)председателя Делян Пеевски и засвидетелстване на лоялност към почетния председател Ахмед Доган в спора за лидерството между двамата.

Първата порция

На 26 юни, в залеза на мандата си, правителството провежда редовното си заседание и изненадващо решава да смени четирима областни управители.

Ако оставим настрана, че практиката е губернаторите да се сменят в началото на управлението, а не в края му, както и че морално е редно това да прави редовен, а не служебен кабинет, любопитни са самите рокади.

От Кърджали, Пловдив, Хасково и Търговище си тръгнаха хора на “Продължаваме промяната-Демократична България”, ГЕРБ и местни коалиции, свързани с коалиционния партньор на ГЕРБ – СДС. Те бяха заместени с кмет на ДПС ( Ресми Мурад- Кърджали), депутат на ДПС (Мехмед Атаман – Хасково), общински председател на ДПС (Гюрсен Хасанов -Търговище), считана за надпартийна бивша ректорка Христина Янчева (Пловдив), но пък тя има нова заместничка – Нурджан Караджова от младежкото ДПС.

Втората порция

Втората порция дойде тази сряда, като бе задушена в информационния поток от гласуването в парламента на проектокабинета на ГЕРБ, противоборството между Ахмед Доган и Делян Пеевски и разцеплението в групата на Движението. Журналистите получиха късно привечер съобщение от Министерския съвет с решенията от провелото се рано заседание. И там прочетоха, че има рокади в още седем областни управи – Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, а ДПС се е сдобило с още трима губернатори. Освен областния координатор ДПС и бивш кмет на Рудозем Пехливанов (Смолян), бяха назначени Севджан Съдкъев (Разград), Бейнур Ахмед (Шумен).

Случаят със Садкъев е любопитен с това, че той е онзи член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия (по предложение на ДПС в далечната 2003 г.), който парламентът отказа да освободи в сряда от поста му. Председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС (от “кръга Пеевски”) изненадващо обяви молбата му за оставка и предложи тя да влезе веднага в дневния ред.

Костадин Костадинов (“Възраждане”) обаче обяви от трибуната, че Пеевски чисти хората на Доган. Последва гласуване, почивка, прегласуване и в крайна сметка “молбата” на Садкъев не бе приета на косъм – с 4 гласа.

Този епизод идва да каже, че кабинетът “Главчев” явно не е очаквал такава съпротива в парламента, а членът на надзора на агенцията просто тихо да бъде отстранен. Ето защо го е направил областен управител, като към момента излиза, че Садкъев е назначен на… два поста.

“Зашеметяващи политически метли”

Шумен пък е любопитен с, както го определя сайтът за регионални новини “За истината” – “зашеметяващи политически метли”.

Само за три дни правителството два пъти смени заместник областния управител, а след това смени и областния, макар че досегашният шуменски губернатор проф. Добромир Добрев беше назначен от “сглобката” от квотата на ГЕРБ.

Първоначално правителството изчегърта заместник обласната управителка от ПП-ДБ Нели Георгиева и назначи на нейно място активистката на ДПС Тиджел Заид, председател на младежката партийна организация в Каолиново. Заид обаче остана на поста само три дни и изненадващо беше сменена с активист на ГЕРБЗа заместник областен управител на Шумен бе назначен Диян Димитров, бивш полицай и бивш секретар на Община Шумен при управлението на Любомир Христов, областен лидер на ГЕРБ и настоящ депутат

В края на работния ден вчера дойде и друга новина – този път за смяната на самия областен управител Добромир Добрев (ГЕРБ), на чийто стол седна Бейнур Ахмед”, описва сагата “За истиината”.

Поименно

На този фон Михал Камбарев е добавил още имена:

Благоевград: Освобождава се зам. областен: Крум Аргиров (ГЕРБ) и се назначава Елхан Кълков (ДПС);

Варна: Освобождават се зам. областни: Изабела Атанасова и Огнян Рачев и се назначава Айрие Ибрямова (ДПС);

Враца: Освобождава се зам. областен: Николай Николов (ГЕРБ) и се назначава Йордан Димитров (ДПС);

Пазарджик: Освобождава се зам. областен управител: Стефан Димитров. Назначава се Осман Мурадов (ДПС);

Перник: Освобождава се зам. областен управител: Владимир Русев (ПП-ДБ). Очаква се назначение на кадър на ДПС;

“Да не забравяме, че всички тези промени се правят с подпис на министър-председателя. Към момента това е Главчев, който е бивш депутат на ГЕРБ. Главчев на ГЕРБ уволнява ГЕРБ и назначава ДПС? 

Въпросите, които искам да задам, са следните:

Ако министър-председателят на ГЕРБ уволнява хора на ГЕРБ и назначава ДПС, това значи ли, че ДПС дърпа конците на Бойко?

Наблюдавайки разрива в ДПС, назначените кадри на ДПС ли са или на Пеевски?”, пита бившият депутат от Смолян.

Борисов подкрепи Главчев за назначенията

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не вижда проблем в масовото назначаване на представители на ДПС в ръководствата на областни управи. Това стана ясно след негов брифинг пред парламентарни репортери тази сутрин.  Както съобщихме, през последните няколко седмици служебният кабинет на Димитър Главчев и премиерът са назначили куп областни управители и заместник областни управители, свързани с партията на Доган и Пеевски.

След въпрос на Клуб Z как си обяснява назначенията на областни управители от ДПС от служебното правителство, Борисов тръгна да обяснява: „Така, както ние с ПП и ДБ назначихме областните управители…“

След репортерски коментар, че в случая управлява служебно правителство, лидерът на ГЕРБ отсече:

„Момент! …А всяко служебно правителство – сега Главчев отговори на въпроса, още с първото заседание сменя по 25 от 28 областни управители. Това ми дава повод да се срещна и да изискам веднага от нашите структури в тези области, в които ние загубихме изборите от ДПСзащото логичното, когато се слагат областни управители, е там, където си победил, да имаш областен управител… Затова ние ще направим всичко възможно в предстоящите избори, водейки много, много политическа, здрава битка с колегите от ДПС да си върнем загубените избиратели в тези райони, за да не може да ми задавате такива въпроси след следващите избори.“

След питане Главчев на Пеевски ли е подчинен, Борисов си тръгна.

Негласно правило е служебни правителства да не назначават ярки партийни лица за областни управители. Това донякъде е свързано и с честността на изборите. Областните управители са представителите на кабинета в регионите и би следвало да не са хора на партията, спечелила местния вот.

От друга страна, сегашният служебен кабинет за първи път е назначен по нови процедури, при които президентът е с орязани правомощия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране