23.02.2020 | 22:30
„Ел Периодико“: Вятър от България. БНТ разпространява смешни лъжи за испанския вестник
В петък вечерта в "По света и у нас" бе прочетена анонимна справка за "Ел Периодико", в която се твърдеше, че вестникът е свързван с руските служби

Испанският вестник „Ел Периодико“, който преди два написа, че каталунската полиция „Мосос д’Ескадра“ и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на българския премиер Бойко Борисов с „международно изпиране на пари“ с крайна дестинация в Барселона, отговори с авторски коментар на обвиненията, появили се в някои български медии срещу изданието и по-специално на твърденията, че изданието е свързано с каталунските сепаратисти и в случая действа под руска диктовка.

Историята има много аспекти, но оригиналността не е един от тях. Знаем я от много време. Разбира се, че я знаем, при това много добре. Историята се повтаря неумолимо. По-скоро, изморително. Каквото и да кажат новите технократи, всичко вече е измислено, пише авторът на „Ел Периодико“ Луис Маури, цитиран от „Сега“.

Журналистиката не е чужда в това уравнение. Преди две години и половина, след като публикувахме статия, че американското разузнаване е предупредило за риск от предстояща джихадитска атака в Барселона, Блокът на сепаратистите (който точно по това време беше ангажиран с последната част на едностранното фиаско) и многобройните му тайни агенти обвиниха „Ел Периодико“, че получава пари за испански шпионаж. Днес, представителите на българския премиер Бойко Борисов обект на разследване от полицията в Каталуния и от антикорупционната прокуратура заради предполагаемо пране на пари в Барселона, разкрито от вестника, обвиняват „Ел Периодико“, че действа заради руски шпионаж, пише изданието и пита: Какво още?

Преди две години и половина бяхме яростно заклеймени – от правителствените радио и телевизия и с безброй листовки, направени с пари на данъкоплатците. Днес сме атакувани със същия пристъп на ярост от Българската национална телевизия.

В петък вечерта в „По света и у нас“ бе прочетена анонимна справка за „Ел Периодико“, в която се твърдеше, че вестникът е свързван с руските служби. В емисията не бе разказан по същество сюжетът с разследването и свързването му с Борисов.

Медиите на Борисов твърдят, че „Ел Периодико“ е агент на каталунските сепаратисти и го поставят в центъра на заговор, дирижиран и финансиран от Русия за сваляне от власт на българския министър-председател, пише Луис Маури.

Кой дава повече? Историята изобщо не е оригинална. В тоталитарните общества свободната информация е смазана, продължава той.

В демокрациите, особено ако са наелектризирани от национализма, властта обикновено реагира на твърденията за корупция, като се защитава с достойнството на нацията. Узурпира го. От доста време се познаваме – просто идете в библиотеката. Пуйол и Банка Каталана. 3% (В. „Сега“ отбелязва, че става дума за разследване срещу Жорди Пуйол, дългогодишен премиер на Каталуня, и синовете му за пране на пари и корупция. Смятан е за един от най-корумпираните испански политици. Наричали са го Мистър 3 % – размерът на подкупа, който е искал от местните фирми. Свързан е с фалита на банка Каталана.) Социалистическата партия и случаят „Филеса“ (също корупционен скандал). Народната партия и най-мащабната корупция в Испания. А сега този вятър идва от България, завършва коментарният текст на „Ел Периодико“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране