28.01.2019 | 12:10
Елена Йончева: ГЕРБ се саморазправя бандитски
Депутатката ще обжалва гаранцията от 20 хил. лв., наложена й от съда

Депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че обжалва гаранцията от 20 хил. лв., наложена й по обвинение в пране на пари. Става дума за сума от около 645 хил, лв.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми“, обясни Йончева, определяйки обвинението като абсурдно.

По думите й парите не са й дадени като възнаграждение. „Дружеството, което дава тези средства, трябва да има контрол – юридически, финансов и счетоводен. Дружеството трябва да има контрол над мен и да проследява как тези средства са изразходвани. Почти всички големи телевизии, големи корпорации – техните собственици участват в офшорни фирми. Това е практика не само в България. И е законно. Направили сме седем документални филми в Сирия и Украйна“, добави Елена Йончева.

Тя разясни, че юристи от TV7 са й предложили да сключи договор с въпросната офшорна компания. „Обвинението за пране на пари е абсурдно, защото сметката е открита в българска банка. Плащани са данъци в България. Техниката и филмите са налични“, допълни депутатката от БСП.

Според нея в случая не става дума за политическа репресия, а за „бандитска разправа“.

„Бандитска разправа е защото имунитетът ми бе поискан буквално преди да поискаме официално проверка на българските магистрали. Обявяването на обвинението дойде във време, когато Борисов на един партиен форум каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети мерки. След това ГЕРБ казват, че нямат нищо общо, но това обвинение е повдигнато по сигнал на трима депутати. КТБ е разследвана в продължение на 5 години. Договорите ми с TV7 и с това дружество са публични. Защо никой досега не е казал, че има нещо нередно“, коментира още Йончева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране