27.02.2020 | 1:38
Ето как перат пари фирмите от аферата „Барселона“ (видео)
Румяна Ченалова е направила собствено разследване и ако Гешев не разпореди проверка, тя ще сезира европейската прокуратура

„Историята за къщата в Барселона и връзката на премиера Бойко Борисов с покупката й и с Борислава Йовчева чух от Владимира Янева“, разказва в „Тук и сега със Светла Петрова“ адвокат Румяна Ченалова. По онова време тя е съдия в Софийски градски съд, а Янева председател на съда. Ченалова не се съмнява в твърденията на шефката си, защото тогава тя е в близкото обкръжение на Цветан Цветанов, Бойко Борисов и Делян Пеевски. След това записът на подслушания разговор изтече, а прокуратурата не направи нищо съществено по разследването му.

„Има безспорни факти да се предположи, че има пране на пари. Това са превеждането на 2 млн. евро от кипърската офшорка „Палмс ентерпрайсиз“ и апортирането на къщата в Барселона, собственост на Александър Чаушев, във фирмата на Борислава Йовчева. Внимателно се запознах с фактите от сигнала на БОЕЦ. Става дума за съвсем съзнателно и целенасочено изпращане на поток от средства към едно и също лице.

Борислава Йовчева ражда детето си през 2012 г. През 2013 г. се регистрира фирмата Emma BGS с единствен участник Б. Йовчева с минимален капитал. През 2012 г. е регистрирана и друга фирма в Испания – Numin invest от Георгиос Росет, за когото има данни, че е криминално проявен,  участвал в данъчни измами и е разследван за пране на пари. Точно това лице прехвърля дяловете си на Б. Йовчева и тя става собственик и на тази фирма“, казва Ченалова. „Възниква въпросът по каква причина и с какви средства Йовчева наема къщата, купена малко преди това от Александър Чаушев и Яна Григорова. С нея там са детето и майка й, и баща й. Нищо в дотогавашния им живот не предполага да имат такива големи финансови възможности. Малко след това към Emma BGS потичат близо 2 милиона евро от  кипърската офшорка „Палмс ентерпрайсиз“. Номиналните й собственици познават ли Йовчева или майка й и баща й, та превеждат такава голяма сума?!  Проверката на каталунската полиция какъв е пътят на такива големи суми е напълно логична. Защо Чаушев апортира къщата в Барселона във фирмата на Йовчева, при положение че твърди, че не я познава?! Апортираната къща не е купена отдавна, не е купена с цел инвестиция. Имотът е купен само няколко месеца преди да бъде апортиран. Защо Чаушев купува къщата и предпочита вместо сам като физическо лице да я предостави на брокерска агенция или да регистрира собствена фирма, я апортира  в непозната фирма, свързана първо с известен измамник, а след това с една 23-годишна жена, грижеща се за бебе?“, чуди се Ченалова.

„Убедена съм, че сега българската прокуратура се самосезира след консултация с Борисов. Каквото и да говорят и Гешев, и Борисов, те поддържат контакти. Според мен от това няма да произтече нищо,“ казва бившата съдийка.

Ченалова разказва за нейно разследване, което публикува преди няколко дни във Фейсбук. Това е историята на „Палмс ентерпрайсиз“ и връзката й с евентуално пране на пари чрез скъп имот на община Приморско през 2008 г.  „Г-н Гешев би могъл да провери изнесените от мен факти в рамките на няколко часа и да нареди проверка или производство. И ако г-н Гешев не се заеме с тези данни, аз лично ще сезирам европейската прокуратура! А ако гл.прокурор не се самосезира, ще извърши престъпление по служба“, заключава Ченалова.

Loading...

1 коментар

 1. Анонимен каза:

  Има пране на пари, но не директно от Борисов,а от други Българи които са добре свързани с управляващите кръгове. Както и тази иноформация излиза от България не от Русия и не от Испания чийто държавно-контролни агенции си вършат просто работата.Проблема е в България политиците на България както държавните служители и тези забогатели незаконно от държавата не работят за държавата и за Българите а срещу нея.Дуржавните агенции и парламент са тези които приемат закони които са за доброто на най малко 70% от гражданите и въвеждат,контролират и налагат безпристрастно законите и правилата което поставя на равна основа всички хора и бизнес предприятия. Ако тези работеха Босриосв отдава нямаше да има такива неприятности с криза след криза и скандал след скандал.А държавата щеше да бъде много по богата и спо висок жизнен стандар.
  Ето адрес ана Палмс Ентерпрайзес.
  Panteli Katelari, 21,
  КНИГА КЪЩА, апартамент 304
  1097, Никозия, Кипър
  Кипър
  Предишни имена
  ХАБОНИМ (КИПЪР) ОГРАНИЧЕНО
  Директори / служители
  NIKOS MICHAILIDIS, директор
  NIKOS MICHAELIDIS, секретар

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране