29.08.2020 | 11:15
Евродепутат от ГЕРБ пусна фалшива новина за Брюксел и корупцията у нас
В Европейския парламент не са осъждали използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България

„В Европейския парламент осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България“ под това заглавие на сайта на ГЕРБ е публикувана информация за вчерашното обсъждане в ЕП на корупцията в България. Източник на фалшивата информация е евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Че това не е вярно, стана ясно още вчера, когато журналистите, базирани в Брюксел, предадоха какво е говорено на заседанието на съответната подкомисия в ЕП. Това не попречи и на прокуратурата да представи срещата, че била по нейно искане. Което също не е истина.

По този повод главният редактор на брюкселския сайт Юроактив Георги Готев реагира гневно в профила си във Фейсбук. Да, станало е дума за ковчезите и бесилките, които протестиращите използват като метафора на потъването на България, но въпросът бил повдигнат от председателката на Комисията за защита от дискриминацията. Евродепутатите се изненадали, че председателката представя управляващите като дискриминирани.  Сред членовете на комисията няма български евродепутати.

Ето какво написа журналистът Георги Готев по случая:
Срамно изявление на групата на ГЕРБ в ЕП. По-долу е изявлението, със заглавие „В Европейския парламент осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България“, а ето каква е истината.

Истината е, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутатите, а единия от представителита на България, Ана Джумалиева, която е председател на Комисията за защита от дискиминацията, която е изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

Евродепутатите отговорили, че са изумени, че тя всъщност не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да защитава правителството, което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД. Те са били изумени, че тя отчита като жертва министър-председателя и правителството, а не протестиращите, които са обект на многобройни нападки и обиди.

Изявлението на групата на ГЕРБ е фалшива новина. Да представяш собстените си безпомощни опорки като становище на Европейския парламент е тотално безобразие, това е обида за интелекта и ни злепоставя като държава, защото само идиоти могат да се хванат на такава фалшификация.

Журналистът Георги Готев, Фейсбук

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране