15.12.2019 | 20:00
Фънки и Амебата не плащат авторски права
Музикаутор алармира: СМЕ влезе в съмнителна схема с прехвърляне на фирми, ощетяваща музикантите със стотици хиляди левове

Грандиозен скандал за неплащане на авторски права избухна в музикалната гилдия. Музикаутор – организацията, натоварена да брани интересите на авторите на музика и на музикалните издатели, официално обвини българската компания София Мюзик Ентерпрайсис (СМЕ/SME) на Иван Несторов-Амебата и Димитър Ковачев-Фънки, че ощетява авторите на музика със стотици хиляди левове. Музикаутор дори предупреди, че утрешният концерт на белгийско-канадската поп звезда Лара Фабиан в „Арена Армеец“, организиран от СМЕ, може и да не се състои заради неуредени авторски права.

„София Мюзик Ентерпрайсис (SME) влезе в съмнителна схема с прехвърляне на фирми, ощетяваща авторите на музика със стотици хиляди левове. От справка в Търговския регистър става ясно, че компаниите на SME, управлявани от Иван Несторов и Димитър Ковачев, които са изключителни представители за страната на световния лидер Live Nation, вече са с други собственици и с крупни дългове към авторите на музика.

Така най-старият и най-голям организатор на концерти в България – SME, пое по стъпките на други организатори на концерти като Болкан Ентъртеймънт Къмпани, Моко Сълюшън, АРТ БГ, които използват същите порочни практики, за да избегнат плащане на авторски възнаграждения. Скандалите с българските промоутъри придобиха международна известност. Последен бе казусът с АРТ БГ, който разтърси всички, имащи отношение към концертите, организирани от тази фирма. Задълженията на тези организатори към Музикаутор за лицензирани концерти, но неизплатени по тях авторски възнаграждения надхвърлят 1,5 милиона лева само през последните години“, подчертават от Музикаутор.

И допълват: „След множество неуспешни опити въпросът със задълженията на SME да се реши доброволно, Музикаутор предприе съдебни действия, в резултат на които съдът разпореди обезпечителни мерки спрямо организатора. В същото време най-големият актив на SME бе марката на известния пловдивски фестивал „Хилс оф Рок / Hills of Rock”, за който получаваше от община Пловдив по 1,9 млн. лв. на всеки три години. Днес собственик на марката е „Фест тийм“ ООД, представлявано от Стефан Еленков. Същото лице участва в комисията на Общинска фондация „Пловдив 2019 г.“ за избор на фирма за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“. Според посочената информация на сайта на Ивентим.бг, компанията на Еленков е поела организацията на събития от календара за 2020 г., които досега бяха обявени за събития на SME и Live Nation.“

Според Музикаутор концертът на Лара Фабиан в зала „Арена Армеец“ на 16 декември също е под въпрос заради липса на музикален лиценз. „Това може да принуди залата да не допусне провеждането му, тъй като е солидарно отговорна с организатора за изплащане на авторските възнаграждения“, заявяват от сдружението. Самата Лара Фабиан вече пристигна в София и се готви за утрешния си концерт.

„Неведнъж Музикаутор сигнализира институциите и обществеността, че въпреки липсата на формално нарушение на закона, тези практики ощетяват автори, подизпълнители и потребители. Де факто страда цял сектор, за който музиката е основен фактор и носи добавена стойност за аудиторията, както и за десетки субекти, участващи в бизнес веригата за организиране на концерти. Порочните практики трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги!

Музикаутор за пореден път сезира Министерство на културата, както и Комисията по културата и медиите в парламента. Сдружението информира също международните промоутъри, мениджмънта на Lara Fabian, както и сродните дружества в чужбина, че ще предприеме всички мерки в защита на авторите и потребителите и в посока изсветляване и регламентиране на пазара“, се казва в официалното съобщение на Музикаутор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране