13.02.2020 | 17:02
Филчев се размечта за промяна в Конституцията заради приватизацията
Според бившия главен прокурор това бил единственият шанс да няма давност за тези престъпления, но сам признава, че това е "на границата"

Бившият главен прокурор и настоящ професор по наказателно право Никола Филчев посъветва да се направи промяна на Конституцията, с която да отпадне проблема с давността за престъпленията в приватизацията. В същото време самият той обяви по БНР, че това е „на границата“. Интервюто е доста странно. Филчев не позволява на водещата да му задава въпроси, твърди, че е отишъл да направи изявление и накрая напуска студиото.

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“. коментира той.

„Основният юридически проблем е този за давността“, признава Филчев, главен прокурор 1999 – 2005 г. и първият главен прокурор, който заговори за проверка на приватизацията. Според него само промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“. Затова и предлага промяна в конституцията. В основния закон е записано единствено, че „не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството“. Очевидно Филчев иска да се прибавят и тези свързани с приватизацията. Като се имат предвид сходните виждания и действия на Филчев, и Гешев, както и хвалбите, които си разменят, вероятно бившият главен прокурор опипва почвата.

Той обаче така и не казва как точно подобен подход  ще преодолее основното правило в наказателното право, че винаги спрямо обвиняем или подсъдим се прилага по-благоприятният закон, действал по времето на съответното деяние. И как точно дори конституцията ще заобиколи това правило. Освен това той не разяснява  за какво мнение на Европейската комисия става дума, свързано с ретроактивното действие на закона.

През 2017 г. и ГЕРБ заговориха за промени по отношение на давността, но после бързо се отказаха. Роля за това изигра и обстоятелството, че през 2015 г. по предложение на депутати от Реформаторския блок и с гласовете на ГЕРБ отпадна давността за престъпленията на комунистическия режим. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче сезира Конституционния съд и той отмени решението на парламента.

Иначе Филчев обяснява сега, че „главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол“. Това той твърди като коментар по повод нареждането на сегашния шеф на обвинението Иван Гешев към ДАНС да извършат пълна проверка на цялостния приватизационен процес. „Нужна  е обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи“, твърди той.

Филчев не пропусна възможността да си го изкара на Иван Костов: „Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказа да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“.

 

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Тук се касае за криминални и корумпирани висши държавни и икономически лица ограбили държавата и народа, давност за тази приваризация трабва да се премахне от НС. А като се предложи за премахване на давноста , по гласувалите ще се види и кои от депутатите са корумпиран и крали и не искат да се премахне давноста. Иначе сега знаят че всичко е само празни приказки за пред народа и както казват за чувството за справедливост, само че в България справедливост тотално липсва, А какво означава чувството за справедливост, ако си купиш нова кола и вечерта ти я украдът това чувство за открадена кола ли е или е открадена. Ако вземаt да налагаt полицайте крадци/измамници/ злоупотрябаващи със служебното си положение с тоягата това чувсто за болка ли е или е болка?
    И ако удрящия с тоягата по на полицая гърба има купени чрез други лица медии, и чрез тези медии казва че той е закупил масажна, и масажиара на полицая гърба по иновационнен и модерен способ на кой да вярваш, на полицая крещящ от болка или на биещия го мазажист. А на полицая като му кажеш да спре да исак подкуп и да злоуптребява но той продължи да го прави на са намалено темпо, спрял ли е?
    Ако те налагат с тоягата по гърба, и казаш моля те спри но, но боя си продължава само че бавно,искаш ли напълно да спре или да продължи бавно и да ти казват че са спрели да те бият? Докато не се въведе закон за отмяна на давноста на престъпленията от приватизацията и разследване и съд който процес ще продължи дълги годинии за защита на интересите на Държавата и обществото. Тогава ще се възвърне доверието в правителството и активно всекиденвно прилагане на законноста, както и други държавни агенции да работят реално и всекидневно, еднакво за всички граждани от метача до премиера на държавата тогава ще има законност, просперитет и нарастване на стандарт на живота. Нека се разганичат и накажат престъпните елементи управлявали и окрали държавата от тези които не са претъпници. А престъпните елементи все още успешно си живеят и работят в България необезспокоявани, и прибират държавни пари под формата на спечелени проекти със завишена 3 пъти цена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране