20.09.2020 | 0:03
Фондация „Конрад Аденауер“ здраво ошамари бившия депесар и настоящ ГЕРБер Тома Биков
В петък народният представител обяви, че в европейските медии има "директно платени публикации от българи"

От Медийна програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ отправиха остра критика към депутата от ГЕРБ Тома Биков заради негово изказване срещу медиите в Европа, като обявиха, че сериозните медии в Германия не взимат пари за статии, особено свързани с България. Вчера народният представител обяви, че в европейските медии има „директно платени публикации от българи“. Повод за коментара му станаха редицата статии в западни медии, в които се посочват корупционни скандали в страната.

„Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една не малка част от тях са си поръчки. Европейските медии също вземат пари“, каза Биков вчера.

Днес на страницата си във „Фейсбук“ от Медийната програма за Югоизточна Европа отрекоха германски медии да са взимали пари за статии, особено свързани с България. От организацията пишат още, че като член на парламентарната комисия по културата и медии са отправили покана към Биков за разговор, но той така и не отговорил. „С удоволствие щяхме да Ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия, никой не взима пари, за да прави репортажи – особено за текстове относно България“, пишат от медийната програма.

От своя страна брюкселският сайт „Euractiv“ потърси за коментар редакциите на „Дойче Веле“, „Шпигел“, „БиБиСи“, „Гардиън“, „Евронюз“, „Политико“ и „ИЮОбзървър“. От там категорично отрекоха, че публикациите им за България са платени, като подчертават, че подобни практики са им чужди. Западните медии допълват, че не приемат външно заплащане, за да информират читателите и зрителите си, защото това би било грубо нарушение на професионалните им задължения и на журналистическата етика.

Фондация „Конрад Аденауер“ е политическа фондация, близка до Християндемократическия съюз на Германия (ХДС), от който е и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя е и един от най-близките на Бойко Борисов европейски лидери.

Тома Биков има изключително интересна политическа биография. Той е бивш служител в централата на ДПС. Никога не е бил журналист, въпреки обратните му твърдения. Бил е съветник на бившия зам.-председател и отговорник за структурите на партията Касим Дал. През 2009 г., той поръчва на служителя си и финансира издаването на книгата „Досието на Доган“. По това време Дал и Доган са в изключително тежки отношения, а причината е убийството/самоубийството на Ахмед Емин. Тогавашния председател на ДПС обвинява заместника си, че му препоръчал „мъжката секретарка“ Емин, който пробвал да го „убие“ в Боянските сараи. В края на 2010 г., Касим Дал е отстранен от зам.-председателския пост. През 2011 г. напуска партията и размахва въпросната документална книга на Тома Биков, вайкайки се из медиите колко е „потресен“ от тройното ченге на Държавна сигурност Доган…

Останал без работа, настоящият депутат от ГЕРБ работи за кратко в сайта на Явор Дачков. След това неочаквано Биков се присламчва към партията на Меглена Кунева и на парламентарните избори дори е кандидат за депутат. Въпреки че усърдно плюе Бойко Борисов и го нарича „мутра“ и „диктатор“, той не успява да влезе в Народното събрание. Това става повод за нов политически лупинг – сближава се Румяна Бъчварова и става неин съветник в кабинета „Борисов 2“. С нейна протекция Тома Биков най-после успява да стане депутат в 44-ия парламент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране