09.07.2019 | 21:40
Форсират СЕТА в Народното събрание
Споразумението крие негативни ефекти върху трудовите права, екологичните стандарти, регулациите за безопасност на храните

Без много шум и отново по спешност управляващите пробутват на депутатите Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, познато като СЕТА. Спорният документ минава през Министерския съвет на 26 юни, а само два дни след това е внесен за ратификация и в парламента. Утре  СЕТА е предвидена в дневния ред на правната и външната комисия в НС.

В края на миналата година, в хаоса около дебатите за бюджета, МС внесе за ратификация Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То е част от цялостния пакет документи около СЕТА. Приетият от депутатите текст засягаше основно политическия аспект на спогодбата, подписана в Брюксел през 2016 г.

Идеята на СЕТА е да разшири политическите връзки между ЕС и Канада, особено в областта на външната политика и сигурността, както и да съдейства за развитие на сътрудничеството в области извън търговските и икономическите отношения. В документа обаче има текстове, които застрашават националните интереси, възмутиха се още в началото на процедурата социалистите. Споразумението крие негативни ефекти върху трудовите права, екологичните стандарти, регулациите за безопасност на храните. Създават се и наднационалните арбитражи, които може да отнемат правото на държавите да управляват собствената си икономика и социална политика. Съществуват и рискове от посегателство на корпорациите върху основни човешки и общностни права, констатира и доклад на френското правителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране