28.08.2019 | 12:33
Гаф със сертификата по испански на Пламен Георгиев
Историята става още по-съмнителна, защото езиковата школа, издала сертификата на Георгиев за ниво "В1", е "Никанор" ООД

Странна история се появи около бъдещия консул във Валенсия Пламен Георгиев и познанията му по испански език. За тях вече се знае, че са на ниво начален етап на обучение. Но това не се видя особен проблем за премиера Бойко Борисов, който обясни, че „има хиляди такива консули“.

БиТиВи разказва за твърде странни обстоятелства около сертификата за владеене на испански на бившия шеф на КПКОНПИ. В автобиграфията на Пламен Георгиев, публикувана в сайта на Народното събрание, пише, че той има ниво на владеене на испански език „А2“. Според европейските критерии това ниво е доста ниско ниво. То гарантира, че човек може да общува при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Експертите приемат за владеене на език нивата от „В1“ нагоре.

Ниското ниво на испански език бе един от аргументите на българите, живеещи във Валенсия, да протестиращ срещу изпращането на Пламен Георгиев.

Във вторник “24 часа“ публикува сертификат на Пламен Георгиев за владеене на испански език, ниво „В1“. В него пише, че той е преминал 140-часово обучение, за да придобие нивото. Датата на издаване на сертификата е 2 март 2017 г.

Това означава, че бившият шеф на КПКОНПИ е придобил по-високото ниво „В1“ почти година преди Народното събрание да впише официално на сайта си, че уменията на Георгиев по испански са на ниво „А2“, което е станало на 8 февруари 2018 година.

Не е ясно защо Пламен Георгиев е спестил информацията, че владее испански език на задоволително ниво, а вместо това е вписал, че познанията са му базови.

Историята става още по-съмнителна, защото езиковата школа, издала сертификата на Георгиев за ниво „В1“, е „Никанор“ ООД. През 2016 г. тази фирма изпълнява обществена поръчка за чуждоезиково обучение по испански език, възложена от КПКОНПИ. Договорът с нея е подписан от Пламен Георгиев и от главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова.

Пламен Георгиев така и не е отговорил на телефонните позвънявания на БиТиВи, за да коментира неяснотите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране