08.03.2019 | 23:14
Гечев: ГЕРБ плаща такса спокойствие на ДПС
На КСНС при президента не е взимано никакво решение за опрощаване на данъци и Цветанов е подвел парламента
„Очевидно е, че ГЕРБ започва да плаща такса спокойствие на ДПС. Става дума за опрощаване на данъци, което противоречи на Конституцията“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев в студиото на БТВ. Той обясни, че години наред не са плащани дължими данъци и такси на общината, където са разположени съответните имоти на мюфтийството. „Не се плащат акцизи, ДДС и не са плащани такси по съдебни дела. Излиза, че дела, които мюфтийството е водило срещу българската държава – спорове за собственост, като са загубили 28 дела, фактически ще трябва да платим и тези разходи. Как така се получава, че другите религиозни общности си плащат данъците? Крайно несправедливо е“, категоричен е народният представител. Той подчерта, че в повечето развити страни – в ЕС и извън него, религиозните общности от 60% до 80% се самоиздържат. „При положение, че болници и университети са във фактически фалит, десетки деца чакат за медицинско обслужване, такова решение противоречи на здравия икономически разум“, каза още депутатът от левицата.Проф. Гечев подчерта, че на КСНС при президента не е взимано никакво решение за опрощаване на данъци и Цветанов е подвел парламента. „Там е обсъждан въпросът да се спре финансирането от чужбина и за осигуряване на необходимите средства за заплащане на свещенослужителите“, уточни той. По неговите думи ГЕРБ са забравили, че на 19.12.2018 г. този въпрос е обсъждан в Комисията по религии и права на човека. „Тогава е отхвърлено предложението на ДПС за подобно опрощаване и ГЕРБ са гласували против. Не е ли изключително странно, че протоколът само от това заседание го няма на интернет страницата на парламента? Те се подиграват с българската общественост“, коментира проф. Гечев. Той призова този протокол да се качи незабавно в интернет, за да се види как едни политици гласуват по един начин, а след това се сговарят само и само, за да останат на власт и си плащат такса спокойствие от 8 млн. лв.

„Твърдението, че това е въпрос на национална сигурност е изключително цинично. Какво излиза – всички граждани, независимо от религията, трябва да издържаме определени хора. Те иначе какво ще направят – ще извадят автоматите и бухалките на тези, които работят и си плащат данъците? Цветанов играл ли си е с етническия мир на 19.12?“, попита народният представител. Той е на мнение, че българското общество е достатъчно разумно и демократично. „Имаме традиции, живеем в мир с нашите братя мюсюлмани, евреи и други религии, работим заедно, изграждаме заедно, заедно трябва да си плащаме данъците. Какво е иначе посланието – всички, които са си плащали данъците, са глупаци?“, каза още той. Проф. Гечев попита какво са правили министър Горанов и Агенцията по приходите последните години и как така не са плащани милиони левове данъци и такси. „Във всяка цивилизована страна за неплащане на данъци се носи тежка отговорност. Ако не си платите телефона, започват да звънят, а за над 100 лв. ви завеждат дело. А тук става дума за 8 млн. и българската държава спи“, посочи депутатът.

По повод посещението на Медведев, проф. Гечев коментира, че няма нищо подписано, дори и рамкови споразумения. „Политическият слугинаж си плаща такса спокойствие не само на една партия, но и на Брюксел – каквото кажат от Брюксел и Вашингтон, те стоят прави на телефона и го изпълняват, за разлика от всички други страни членки на ЕС. Г-н Медведев дойде и си тръгна, но няма никакво обобщение от външно министерство, няма една дума какъв е резултатът, а той е нулев“, коментира проф. Румен Гечев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране