29.10.2019 | 22:30
ГЕРБ е властелинът на циганите в София и Пловдив
Мая Манолова подаде сигнал за организиран етнически вот

Йорданка Фандъкова и ГЕРБ са големите печеливши от т.нар. етнически вот в столицата. В секциите в 75-о училище „Тодор Каблешков“, намиращо се в сърцето на „Факултета“, подкрепата за Фандъкова е смазваща. В нейна полза са 1603 от общо 1960-те действителни бюлетини в тези секции. Прави впечатление, че избирателната активност в тези секции е значително по-ниска от средната за София: от 8586 пълнолетни с право на глас във „Факултета“ са гласували само 2494 души. Идентично е разпределението на вота за общински листи. От 2463 гласували за новия СОС в ромската махала ГЕРБ получава 1268 гласа, БСП – 120, „Демократична България“ – 73, а Борис Бонев – 71. Традиционно добре във „Факултета“ се представя ДПС, като парадоксално гласове от нея взимат и кандидатите за общински съветници на ВМРО и „Атака“.

Отново кандидатът на ГЕРБ за районен кмет на „Красна поляна“ е най-обичаният във „Факултета“, отбелязва “Сега”. Оттам Иван Чакъров взима 1687 гласа, а независимият Георги Миланов – само 70. В някои от секциите е регистрирана разлика от 247:6, 101:0, 158:1 и т.н. в полза на Чакъров. Според неокончателните данни на ЦИК в целия район „Красна поляна“ кандидатът на ГЕРБ получава на първия тур 6379 гласа (39.41%), а Миланов – 2966 (18.32%). Което означава, че ромският вот е бил ключов за формирането на сериозната дистанция между двамата преди балотажа. При ниска избирателна активност същата закономерност може да се повтори и в неделя.

Разликата между Фандъкова и Мая Манолова се дължи на организиран вот в ромските секции, усъмниха се и от Инициативния комитет на Манолова. Членовете му дадоха пример със секция 61 в квартал “Красна поляна”, където 241 от гласовете са за Фандъкова, а за останалите кандидати са в пъти по-малко. Подобно е положението и в „Люлин”, „Слатина”. От инициативния комитет са сезирали и компетентните органи. “Странно е в една секция за един кандидат да има 1000 пъти повече гласове, а в други горе-долу равни. Няма как това да не буди съмнение“, коментира Димитър Делчев от ДБГ.

Всички партии видимо са работили в пловдивското гето „Столипиново“, но нито една от тях не е успяла да привлече масово ромските гласове на своя страна. Въпреки това в етническата махала кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров постига осезаема преднина пред конкурента си на балотажа Славчо Атанасов. На места тя надвишава с доста разликата, с която областният управител на Пловдив води пред народния представител като цяло – 36.14% срещу 16.15%. По-висок резултат в „Столипиново“ спрямо средния си за Пловдив отбелязва и петият в класирането – кандидатът на ЗС „Александър Стамболийски“ Георги Колев.

Интересни са вариациите в представянето на кандидата на ДПС Милен Иванов. В една от секциите в местното училище „Любен Каравелов“ той печели 108 от всички около 200 действителни гласа. В същото време обаче в други 4 секции Иванов не получава нито един глас. Общият резултат на представителя на движението в Пловдив е 2512 гласа, или 2.28 на сто от вота. Като цяло активността в Пловдив на първия тур е една от най-ниските в страната – 33.5 на сто, а тази в „Столипиново“ е още по-ниска. В квартала има секции, в които от 732 регистрирани избиратели са гласували едва 159.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране