16.02.2020 | 18:21
ГЕРБ към Гешев за ревизия на приватизацията: Абсурдно е!
Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто как да въведем подобно нещо със задна дата, твърди шефът на правната комисия в НС

Няма как да се търси отговорност за приватизационните сделки с изтекла давност, смята председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова, цитирана от Dariknews.bg . Все пак от ГЕРБ предвиждали да се консултират със специалисти по конституционно право и да се види дали това би било възможно.

Само преди дни първо бившият главен прокурор Никола Филчев, а после и настоящият шеф на държавното обвинение Иван Гешев пуснаха в публичното пространство идеята да се направи промяна в конституцията, с която да се предвиди, че за престъпления, свързани с престъпления в приватизацията давност няма.
Александрова твърди сега, че дори и да няма наказания, е достатъчно, че българските граждани ще разберат кои са тези, които са злоупотребили през този приватизационен период.

„Подкрепяме инициативата на главния прокурор. От правна гледна точка към момента на тези производства, които са приключили, които са с изтекла давност, не би могло да се търси отговорност, но ще обсъдим между колегите. Не виждам такава възможност, но според мен е достатъчно българските граждани да разберат, да се оповестят, тези които са злоупотребили по някакъв начин през този приватизационен период и са се обогатили, нека хората да знаят. Това е важно. Не всеки има смелостта и отговорността да подходи по този начин. Напълно подкрепяме проверката“, коментира депутатката от ГЕРБ.

На въпрос дали управляващите биха инициирали поправки в законодателството в тази посока, шефката на правната комисия в НС отговори, че първо ще се потърси мнението на експертите. „Първо ще направим съгласуване със специалисти в конституционното право да видим би ли могло това да се получи. Защото това, с което се запознах, и с колегите, с които говорих, към момента няма такава възможност. Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто няма как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е. Включително и професори по търговско и конституционно право го казват. Така смятат повечето специалисти в тази област, ние не сме най-добрите в това, няма да открием топлата вода, нека да се консултираме с хора, които се занимават изцяло с това право. Стига да има възможност, винаги сме отворени за това. Въпросът е да се консултираме и да проучим има ли такава възможност реална“, посочи Анна Александрова.

По повод промените, предложени от „Атака“ в Наказателния кодекс, с които се премахва на практика давностният срок за разследване на приватизационните сделки, тя отбеляза, че законодателството не трябва да се работи на парче.

Loading...

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Има и съвсем други начини за ревизия на миналото.Всички крадливи Депутати,Минстри и ДС агенти не са платили и един лев данаци на откраднатите пари с които са правили приватизацията. Освен това не могат да докажат че законно притежават тези пари просто от 200-300 лв заплата не можеш да събереш милиони доларии да си купиш завод или хотел,а и никой не дава милиони долари на заем на беден човек който има само един апартамент.Всички крадци в НС сега са съгласни с ревизията и подкрепят понеже знаят че по законни и правила които те са си приели не може да бъдат осъдени и имуществото конфискувано.А когато е можело корумпираните държавни агнции не са си свършили работата, както и сега не си вършат работата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране