03.09.2020 | 17:16
ГЕРБ купили и НФСБ за ВНС. Как депутат на Валери Симеонов придобива плаж в Несебър?
Тома Белев предлага проектът за нова конституция да се нарича плажната конституция, защото, за да влезе в НС, е платена с два плажа – "Кабакум север" и "Несебър юг"

Фирма, свързана с депутата от партията на Валери Симеонов Георги Колев, получава част от плажа „Несебър юг“ през задния вход на закона. Историята за придобивката е разказана от общинския съветник от „Демократична България“ в София Тома Белев на страницата му във Фейсбук, където той е публикувал и документи.

Според Белев това е цената, която ще бъде платена за подкрепата на правителството на Бойко Борисов и новата „псевдоконституция“, както природозащитникът нарича проекта, с който управляващите оправдаха оставането си на власт.

Тома Белев предлага проектът за нова конституция да се нарича плажната конституция, защото, за да влезе в НС, е платена с два плажа – „Кабакум север“ и „Несебър юг“.

Причината е, че на 2 септември, докато ГЕРБ търсеше 120-те спасителни подписа, за да внесе проекта си за нов основен закон, правителството експресно определи фирма на доскорошния депутат от „Воля“ Андон Дончев за концесионер на плажа „Кабакум- Север 2“ (концесията досега е държана от лидера на „Воля“ Веселин Марешки). Малко по-късно Марешки, който до последно твърдеше, че партията му няма да даде подписи за проекта на ГЕРБ, лично го подписа, а заедно с него и още няколко депутати от партията му.

За плажа „Несебър юг“ Тома Белев припомня, че е правен опит решението за Колев да бъде прокарано чрез бившия министър на туризма Николина Ангелкова, но тя е отказала.

Сега обаче няма пречка, след като на нейно място беше назначена вицепремиерът Марияна Николова, която е доверено лице на Валери Симеонов и бе шеф на кабинета му докато той беше член на правителството.

Към момента няма официален коментар от ресорния министър на туризма Марияна Николова.

Как с плажа „Несебър юг“ ще бъде платено на НФСБ ?

Ето и историята, която Тома Белев разказва как с плажа „Несебър юг“ ще бъде платено на партията на Валери Симеонов:

На 12 август Общинския съвет на Несебър одобрява изработването на подробен устройствен план (ПУП) на държавен имот горска собственост в местността Кокалу с предназначение „За пречиствателна станция за питейни и отпадни води“.

На пръв поглед изглежда нормално нали? Само дето искането е от една частна фирма „Естреа“, собственост на сина на депутата от НФСБ Георги Колев. Фирмата е собственик на съседния хотел „Естреа“, а поне част от имота представлява паркинг пред плажа „Несебър юг“, а друга част от имота е част от самият плаж, и като такава е изключителна държавна собственост и не подлежи на продажба и застрояване.

Областният управител на Бургас не е отменил решението и то е влязло в сила и по закон не подлежи на обжалване. РИОСВ Бургас също не вижда проблем в застрояването. Проблем не вижда и Регионалната дирекция по горите Бургас, която още през 2019 година съгласува застрояването.

Защо му е на семейството на НФСБ депутата да строи пречиствателна станция за питейни и отпадни води върху държавен имот? Не му трябва, то и не може да се построят по закон две подобни станции в един имот.

За да пречиства питейни води, „Естреа“ трябва да има лиценз за ВиК оператор, какъвто няма.

Не му се налага и да пречиства отпадни води, защото Несебър си има пречиствателна станция.

Всъщност още на 18 февруари 2019 Общинският съвет на Несебър съгласува ПУП за имота, но за здравен обект, продължава Тома Белев.

Само че за здравен обект ЗУЧК не позволява да се одобри ПУП в нарушение на ОУП и заради това се налага да се промени идеята от здравен обект на пречиствателна станция.

Истината е проста – имотът не е предвиден за застрояване по ОУП на Несебър и за да се спази ЗУЧК, може да му се одобри ПУП, но само ако е за техническа инфраструктура. А ПУП им трябва, за да може частна фирма да придобие държавен горски имот без търг по реда на раздел V от Закона за горите.

Възможно ли е да се придобие част от плаж, както е в случая? Естествено, че не може, защото по Конституция плажовете са изключителна държавна собственост. Само, че това се контролира от министъра на туризма, а г-жа Марияна Николова също е от НФСБ.

Човекът, който ми подаде сигнала за това нарушение на Конституцията сподели, че министър Ангелкова не е била съгласна с този ПУП и това е един от основните мотиви за неразбирането и с Валери Симеонов.

Ето как благодарение на затварянето на очите на общинските съветници в Несебър, на областния управител на Бургас, на РДГ Бургас, на РИОСВ Бургас и на министъра на туризма, семейството на народния представител от НФСБ Георги Колев ще придобие декар и половина на първа линия на морето, включително с част от плажа „Несебър юг“.

Ето защо НФСБ не искат оставка в момента – защото следващият министър на туризма, може да реши да не нарушава Конституцията. Така че ще подпишат и пет конституции, само и само да са на власт, защото декар и половина на плажа на Несебър, са си декар и половина.

Всички документи, които ползвах за този пост можете да потърсите чрез Гугъл с номера на имота 51500.204.231.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране