15.11.2019 | 12:51
ГЕРБ натопи „Обединени патриоти“ за болничните
Синдикатите заявяват готовност за протести, ако идеите за болничните се материализират

Предложението за болничните е на патриотите – ако беше наше и на правителството, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет, заяви в кулоарите на парламента председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

От думите й се разбра, че тепърва ще се създаде работна група, която да разработи текстовете, както и че от това правило ще бъдат изключени майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, претърпели трудова злополука. В четвъртък управляващата коалиция взе решение от 1 януари работодателят да не изплаща първия болничен ден. Другата договорка е за увеличение на минималните пенсии до 250 лв. от 2020 г.

„Това освен, че означава, че повече хора, които не са във фиктивни болнични ще работят и оттам ще има повече продукция и повече пари за работни заплати, ще има косвен ефект върху болничните“, допълни Менда Стоянова.

Шефката на Бюджетната комисия смята, че винаги във всяка една рестриктивна мярка, независимо в коя област се намира тя, ще има и такива, които са добросъвестни, но попадат под ударите на тази мярка. Нямало 100 % справедливост.

„Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки и те настояха, защото участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и правителството да довърши мандата си. Вчера статистиката отчете отново ръст на БВП 3, 7 %. Средната работна заплата през 2020 г. 1400 лв. Строят се магистрали, правят се пътища, въвежда се тол система и много други мерки, които са важни и полезни. Важно е да има стабилност, важно е правителството да довърши мандата и програмата си. Това означава, че нашите коалиционни партньори в разговор с нас също трябва да успяват да реализират своите обещания и мерки, предвидени в техните програми“, обобщи Стоянова.

Синдикатите заявяват готовност за протести, ако идеите за болничните се материализират. „Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал“, заяви пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него по този начин няма да се пресече практиката за издаване на фалшиви болнични, а ще бъдат наказани изрядните.

„Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да ѝ бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да ѝ вземем горе долу половин заплата на година, без да ѝ обясним защо. Това е скандално“, заяви още президентът на КНСБ.

Работодателските организации подкрепят идеята. Според тях неплащането на първия ден от болничния е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно. „Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече. На половина ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране