06.02.2020 | 17:46
ГЕРБ незабавно закрива лотариите на Васил Божков
Не очакваме съдебни дела, убедена е шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

Лицензите на двете частни лотарии на Васил Божков – „Национална лотария“ и „Лотария България“, ще бъдат отнети веднага след влизане в сила на поправките в Закона за хазарта. Това се очаква да стане до седмица-две, след като днес депутатите от бюджетната комисия гласуваха на второ четене законовите промени.

Не бе обяснено защо народните представители са се отказали от първоначалния вариант на вносителя на законовите промени Валери Симеонов, а именно да се даде тримесечен срок, в който частните оператори да върнат лицензите си. Премахната е и възможността печалбите, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза, да се изплатят до 30 юни 2021 г. Отпадна и текстът частните лотарии да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени.

Както стана ясно практиката на „Национална лотария“ и „Лотария България“ е да разсрочват с повече от 10 години превеждането на спечелените големи печалби. Така на практика късметлиите, които имат да получават пари от лотарии с търкане на талончета, имат не повече от две седмици, да си потърсят парите.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че държавата не знае какъв е размерът на разсрочените печалби. Все още не са доказани съмненията, че част от късметлиите са фиктивни.

„В случая имаме частно-правни отношения, държавата не може да се меси. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия. И там е записано кога ще си получа печалбата. Всеки спечелил трябва да си получи парите по тези условия“, обясни днес Менда Стоянова.

БСП обяви, че гласува законовите промени с „въздържали се“, защото нямало 100% гаранция, че при евентуални съдебни искове няма да пострада бюджета. „Не искаме да поемаме този риск“, заяви депутатът Румен Гечев.

„Сериозно сме проучили европейската практика и делата, които са се водили срещу различни държави, решили да възлагат организиране на хазарт само на държавен оператор. Няма опасност бюджетът да бъде ощетен“, обясни шефката на бюджетната комисия. Тя твърди, че всички решения на Европейския съд са потвърждавали правото на държавата, независимо, че на пръв поглед противоречи на договорът за свободно движение на хора, стоки и капитали. „Причината е, че хазартът е особена услуга, за която няма директиви и единни нормативи в ЕС, и която оказва съществено влияние върху икономическото състояние и здравето на потребителите „, каза Стоянова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране