20.12.2018 | 0:01
ГЕРБ оттегли вечните проверки за конфискация
Данаил Кирилов обвини свой опонент, че бил защитник на “олигарсите“ Огнян Донев и Гриша Ганчев

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) оттегли в сряда предложението си, което щеше да позволи на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да прави буквално вечни проверки на имуществото на гражданите. Противоречивата поправка в закона бе остро атакувана от извънпарламентарната опозиция и правозащитниците като прекомерна репресия, влизаща в разрез с международното право.

В същото време обаче правната комисия прие на второ четене промени в антикорупционния закон, които преодоляват последното тълкувателно решение на Върховния касационен съд за конфискацията. Промените в закона за противодействие на корупцията бяха внесени по спешност от Кирилов именно за да се преодолее тълкувателното решение на ВКС от края на миналата седмица, което постави под въпрос множество дела за конфискация, започнали след 2012 г.

Върховните съдии постановиха, че процесът по конфискация трябва да се прекрати, ако междувременно е прекратено наказателното дело, което е дало повод за начало на процедурата по отнемане на имуществото. Тълкувателното решение засяга само отменения в началото на тази година закон за конфискацията. Той обаче продължава да действа, защото по неговия ред КПКОНПИ е длъжна да приключи стотици заварени случаи.

Преди седмица КПКОНПИ обяви, че съдът е прекратил вече делото за конфискация срещу бившия заместник-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров, започнало по стария закон. Освен това производство, КПКОНПИ съобщи, че ще бъдат прекратени още 20 проверки за конфискация на имущество за около 22 милиона лева.

Сега правната комисия реши, че всички заверени от стария закон случаи ще се довършат по новия закон. Така въпросът с проверките и делото на Бисеров бе решен и те ще трябва да продължат след влизане на закона в сила.

Дебатът обаче не мина без скандал. Депутатът от БСП Крум Зарков обвини Кирилов, че се внасят промени в законите, без да е ясно какво точно иска. Данаил Кирилов го обвини, че с позицията си защитава “олигарси“, които може да се отърват несправедливо от конфискация. После Кирилов обясни, че е чул от колеги адвокати, че Огнян Донев и Гриша Ганчев са сред кръга хора, които могат да се отърват от проверки.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев отказа да потвърди тази информация, защото няма право да говори по висящи проверки. Той уточни единствено, че срещу Донев и Ганчев не са внасяни искове за конфискация на имущество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране