15.01.2021 | 19:43
ГЕРБ пробутват закон за 18 млрд. в последните секунди на управлението
Левицата се възпротиви на опитите на управляващите да защитават интересите на частните пенсионни фондове в ущърб на хората

„Буди недоумение защо управляващите вкарват проектозакон за 18 млрд. лева в последните секунди преди изборите. В момента обсъждаме на първо четене законопроект, който касае 17 млрд. и 400 млн. лева. От него зависи стабилността на финансовата система и бъдещето на пенсионерите и техните пенсии“, тревогата изрази от парламентарната трибуна народният представител от БСП проф. Румен Гечев по време на дебата за Кодекса за социално осигуряване.

„Изумително е, че решение за 18 млрд. лева се взима в Бюджетна и финансова комисия комисия, която е второстепенна, а водеща комисия е социалната. Добре, че не е разпределена на комисия по младежта и спорта, тъй като там най-добре биха реагирали на тези формули“, възмути се от управляващите социалистът.

Основната институция, която дава гаранции за тези 18 млрд. лева е Комисията за финансов надзор, а тя е казала, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове, поясни прооф. Гечев.

„БСП е против да се защитават интересите на частните пенсионни фондове в ущърб на хората“, категоричен е Румен Гечев.

Георги Гьоков също критикува действията на управляващите, откъдето се виждало, че пенсията е обект на политически решения, като правилата се променят и пенсията може да остане неочаквано различна. „С Кодекса за социално осигуряване не давате отговори на въпросите на хората“, констатира народният представител от БСП Гьоков.

Той обърна внимание, че с този законопроект не се решава въпроса за пълна и навременна информация за пенсиите на хората.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране