07.04.2020 | 18:27
ГЕРБ скочи на Мавродиев! Иска обяснение защо държавната ББР е отпуснала 75 млн. лв. на колекторска фирма
Стоян Мавродиев излезе с нелепо оправдание за отпуснатия заем

Властта очаква обяснение от Българската банка за развитие (ББР) за спорен кредит от 75 млн. лв., отпуснат на фирма с приходи от 2000 лв. и нулева печалба за м.г.

Както стана ясно преди ден държавната ББР е отпуснала този заем на „Свети Георги груп“, която според финансовия й отчет за 2018 г. почти няма дейност, а активите й са за 57 000 лв. Решението за заема е взето в края на март по време на вече обявеното извънредно положение заради коронавируса.

„Не знам с какво се занимава фирмата, на която е отпуснат кредит. При всички случаи това не звучи добре. Пълният отговор трябва да дойде от ББР. Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит. Абсолютно съм съгласен, че в тази ситуация това не звучи добре. Не го знам как е, колко е законно, колко е морално, но не звучи добре“, коментира днес Дончев, след като бе попитан от журналисти какво мисли по въпроса на брифинг в Министерски съвет.

Правителството взе тези дни решение да увеличи капитала на ББР със 700 млн. лв., с които тя да гарантира пред търговските банки кредити на фирми и граждани, пострадали от ограниченията на коронавируса. Веднага се появиха съмнения дали това е удачно решение, предвид спорната репутация на държавната банка, създадена да подпомага с евтини заеми малки и средни фирми. През годините ББР стана известна с раздадени огромни заеми на малък брой фирми, свързани с политици и спорни бизнесмени.

От своя страна изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев излезе с нелепо оправдание за отпуснатия заем от 75 млн. лв. По думите му с него ББР реализирала първи стъпки по специална програма за увеличаване на ликвидността във финансовата система. Инициативата се финансирала със собствен ресурс на банката и предвиждала целево кредитиране на „едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити“. Мавродиев има предвид компанията за изкупуване на кредити „С.Г. груп“, която е собственик на въпросната фирма, получила огромния заем. Не става ясно обаче защо тази доказала се „С.Г. груп“ не е кандидатствала сама за финансирането, а използва на практика куха фирма. По информация на „Капитал“ колекторската фирма в края на 2019 г. е пласирала голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана частично, за да придобие пакет лоши кредити от ПИБ за 538 млн. лв.

Според обяснението на Мавродиев финансирането всъщност щяло да позволи на две търговски банки на пазара да се разделят с част от проблемните си портрейли. По този начин щяла да се увеличи възможността банките да поемат повече риск в периода на пандемията, като отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски кредити.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране