26.03.2020 | 13:26
ГЕРБ закрива парламента
Депутатите ще се събират, когато трябва да гласуват закони, свързани с извънредното положение

Заради разпространението на коронавируса депутатите ще се събират единствено, за да приемат закони, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще се осъществява само писмено. Това, на практика, означава, че Народното събрание ще прекрати редовните си заседания.

Такава промяна в начина си на работа гласува парламентът по предложение на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, което беше подкрепено от ДПС. Яростна съпротива оказа БСП, според която с това решение законодателната власт фактически предава пълномощията си на изпълнителната.

Миналия петък депутатите решиха, че ще преминат към двудневна работна седмица – със заседания само в четвъртък и петък, заради извънредното положение. Сега, под предлога, че макар и бавно, заразата продължава да се разпространява, управляващите настояха за по-радикалната мярка.

„Не можем да искаме цялата страна да бъде под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания. Сега е времето и ние да се отървем от илюзията за изключителност. И ние сме подвластни на заразата и можем да станем нейни разпространители. Вирусът няма учтиво да ни попита: „извинете, вие депутати ли сте? А, добре, ще ви подмина.“ Ако се установи в залата болен или контактен, следва 14-дневен карантинен период. Това означава автоматично блокиране на работата на Народното събрание и ние няма до можем да вземаме решения, които се отнасят до извънредното положение. Но, ако сме всички по домовете си, поне тези, които са здрави, ще могат да дойдат и да гласуват“, обоснова предложението председателят на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ.

„Някой ще каже, че това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се дава възможност на двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива, и всякакви други клишета. Но нека да четем конституцията – по всяко време Народното събрание се свиква на заседание от председателя на Народното събрание, по искане на 48 народни представители, по искане на президента и на Министерския съвет. В момента нацията ни показва изключителна дисциплина. Хайде, нека ние да не вървим в обратната посока. Демокрацията можем да я опазим и в карантина“, прикани депутатите Караянчева.

Точно обратното обаче смятат социалистите. „От сутрин до вечер текат брифинги на изпълнителна власт и на премиера, на щабове и медицински съвети, на хора, които внушават страх и паника, а българският парламент ще се скрие, защото не намира начин да продължи работата си и да даде възможност на опозицията да контролира управлението … Вие намерихте начин парламентът да бъде единствено и само печат на извънредните закони, които ще внася Министерският съвет. Ние, като опозиция, няма да позволим това да продължи дълго. Ще се борим демокрацията в България да бъде защитена. А вие, които провокирате това, рано или късно, ще платите политическата си цена. Този парламент трябва да се свика само още веднъж – за да гласува оставката на правителството“, отвърна зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране