21.10.2019 | 0:26
ГЕРБери замериха кандидата си за кмет с нов донос: Портних беше руски гражданин допреди 2 години
Докъм 2011-а година името му е Иван Николаевич Портних, а след това – Иван Николаев Портних

Веселин Златков

Вътрешната война в ГЕРБ-Варна завлече във водовъртежа си кандидата за кмет Иван Портних дни преди вота. Поредното анонимно „кърваво писмо” циркулира сред медиите. Повечето факти касаят само вътрешния живот на партийния актив, който явно се цепи от постоянни скандали.

Важно за гласоподавателите обаче би трябвало да бъде, че според писмото допреди 2 години Иван Николаевич Портних е бил с руско гражданство. Въпросът е защо никъде Портних не е споменал този важен факт от биографията си.

И в момента не иска да го коментира. До влизането си в партия ГЕРБ и лансирането му за неин местен лидер във Варна, Иван Протних изобщо не е бил български, а руски гражданин.

Източник в ГЕРБ, предпочел да запази анонимността си посочи, че смяната на руското с българско гражданство на настоящия кандидат-кмет на ГЕРБ е станала единствено, за да може той да участва в избори и да се кандидатира за важни постове във властта.

За да потвърдим тази информация, потърсихме отговор лично от господин Портних, който вместо да разсее мъглата около гражданството си, предпочете да откаже коментар, сякаш в цялата история има нещо срамно.

На анонимни сигнали не бих отговорил. Вие сте медия, която може да провери всичко – направете го“, беше единствения коментар от кандидат-кмета на ГЕРБ за Варна. Това стана по време на предизборната му обиколка на пазар „Чаталджа“ в компанията на Цветан Цветанов.

Иван Портинх е станал от руски български гражданин преди предишните кметски избори през 2011-а, при това с активното участие на тогавашния лидер на партията Павел Димитров.

Димитров потвърди тази информация.

Това донякъде и обяснява защо Димитров дълго време криеше кой точно е „младия мениджър“, за който тогава се говореше, че ще измести Кирил Йорданов от поста му. Както варненци добре помнят, след визита на Бойко Борисов във Варна тогавашният кмет изведнъж се превърна във фаворита на ГЕРБ. Единственият мотив на тогавашния премиер беше: „Защото ми е приятел“.

Принципно, за кметове и общински съветници в България имат право да се кандидатират   българските граждани, които нямат друго гражданство в държава извън Европейския съюз. Право да бъде избран за общински съветник има и всеки гражданин на държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, няма гражданство в държава извън Европейския съюз, гласи закона. В случая обаче руското гражданство на Иван Портних би било пречка той да участва в изборите. Смяната му с българско е нормално решение, което кой знае защо обаче той предпочита да не споменава.

За предишното руско гражданство на кандидат-кмета на ГЕРБ не се споменава нищо в иначе изчерпателните му биографии, които акцентират върху това, че е варненец и отличаван с редица награди мениджър в туризма. Прави впечатление обаче, че докъм 2011-а година името му е Иван Николаевич Портних, а след това – Иван Николаев Портних. Най-вероятно смяната на името му се е случило заедно с придобиването на българско гражданство. Загадка остава единствено защо тези факти за него са прикривани до този момент и защо дори сега г-н Портних предпочита да не коментира темата.

Бившият лидер на ГЕРБ-Варна Павел Димитров разкри, че е помогнал с личните си контакти неговият наследник на този пост да получи българско гражданство преди две години.

„Помогнах му с контакти, с обаждания по министерствата, за да може малко да се ускори процедурата.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране