26.09.2020 | 0:49
Гешев живее в резиденция „Бояна“, ремонтът му струвал 300 000 лв. държавни пари
Купувани ли са италиански мебели за обзавеждане, пита Отровното трио

Организаторите на протестите срещу властта, т.нар. „Отровно трио“,  адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, започнаха 79-тия ден на протест с разкрития за ремонта на правителствената вила, в която живее главния прокурор Иван Гешев в Бояна.

Според информацията, с която твърдят, че разполагат, сградата е двуетажна, със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м. Разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар. Хаджигенов обясни, че прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 000 лева без ДДС (302 400 с ДДС), а срокът за изпълнение – 20 дни.

В състезанието са участвали известната „Главболгарстрой“ и не толкова известната Жи Пи груп – „да не се бърка с „“Джи Пи Груп“, подчертаха от триото. Те намекнаха, че резиденцията на главния прокурор може би ще се оборудва с много екстри – телевизор във всяка стая, фитнес зала, билярд и т.н. С подробностите, които разказа триото за ремонта, може да се запознаете във видеото, но особено странно е участието на 20-годишния Венцислав Манчовски от село Горна Кремена, Мездренско.

Негова е въпросната „Жи Пи груп“, регистрирана в началото на 2020 г. с 10 лева капитал, която се е явила конкурент на ГБС в обществената поръчка и кандидат да ремонтира боянските покои на главния прокурор. Впоследствие „Жи Пи Груп“ се е отказала“.

Манчовски нашумя покрай скандала с акциите на“Левски“, когато премиерът отказа да ги получи от Васил Божков. Тогава новоизлюпеният предприемач от Горна Кремена обяви с открито писмо, че е готов да вземе акциите, като ги плаща с 80% от печалбата на фирмата си, която си докарвала милиони със строително-ремонтни работи?!.

Манчовски е голям фен на ГЕРБ и обича да се снима със знакови лица на партията, вкл. и бивши като Цветан Цветанов. Обществената поръчка е опорочена и нагласена, смятат от Отровното трио.

Момчето от Мездренско е типично подставено лице, което се включва, за да не се говори, че има състезание с един кон и изборът е предрешен, обясни адв. Хаджигенов.

„Купувани ли са италиански мебели за обзавеждане? Известно е, че стойността на обзавеждането надвишава стойността на ремонта. Купувана ли е билярдна маса, фитнес-уреди и всички други мебели? Има ли телевизори във всяко едно помещение, колко са големи и на каква стойност са? Как са купувани, от кого са платени?“, попита юристът.

Според него номерацията в алгоритъма на регистъра на обществените поръчки е разместена, което дава основания за съмнения дори и за ръчна манипулация.

„Дотук сме стигнали, ще продължим и нататък. Никой да не си прави илюзиите, че няма да установим и останалите суми, изразходвани за съвета, даден от всички служби в България главният прокурор да живее на това място, а не на обичайните места за всички останали главни прокурори на България“, заяви пиар експертът Арман Бабикян.

Още на ден 47 от протестите триото обяви, че иска от Министерския съвет и държавното обвинение отговори на въпроси, сред които:

Живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция „Бояна“ и по силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на Дом № 5?; Имал ли е друг главен прокурор с подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност?; Проведен ли е търг за ремонта и ако да – кой го е спечелил?; Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана?; От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?

Въпросната триетажна сграда от комплекса е с разгърната застроена площ от 960 кв. м. Но не е ремонтирана и обитавана от времето на Живков, казват от Триото.

Самият Гешев тогава – сред като бяха зададени въпросите, реагира чрез ефира на Нова тв, където даде кратко интервю. В него не потвърди и не отрече информацията, че новият му дом е в една от вилите в държавната резиденция на властта, строена още по времето на Тодор Живков. Там в различни имоти от комплекса живеят президентът, премиерът, помещава се Националният исторически музей и т.н. Главният прокурор тогава заяви:

„Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране