07.01.2019 | 3:49
Главният секретар на президента: Сякаш не купуват самолет, а политическа легитимация
Военният министър отвърна на критиките на Румен Радев

Говоренето в един глас от страна на управляващите в полза на една от офертите за нов изтребител създава впечатлението за зависимост, а решението по този въпрос трябва да е експертно и да се базира на това какви са нуждите на българските ВВС и какви са финансовите възможности на страната ни“,  коментира в студиото на „120 минути“ по bTV главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов.

По-рано днес Румен Радев нарече избора на кабинета за американския F-16 „троен удар по България“.

Имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии, а пари за пенсии така и няма. Сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата“, каза още държавният глава, като изтъкна, че конкурсът е бил опорочен, а прегласуването на условията от парламента било „скандално“.

След него Димитър Стоянов допълни:

„В последните няколко месеца почти всички политически лица и то на отговорни длъжности – председател на НС, министър-председател и председател на най-голямата парламентарна група, обходиха всички студия, за да кажат колко добър е един самолет. Имах чувството, че не се купува самолет за българската армия, а че се купува политическа легитимация – когато се повтаря една и съща оферта, се очаква, че има някаква зависимост„.

По думите му в хода на процедурата няколко пъти се е променило решението дали решението ще е политическо, или ще бъде експертно.

Стоянов отбеляза и че към момента не почиват на реални факти твърденията на военния министър Красимир Каракачанов, че има само решение за започване на преговори със САЩ за F-16. По думите му в доклада на МО и МФ е написано за водене на преговори единствено и само със САЩ, но няма нито ред за това, че ако не ни удовлетворява, можем да продължим с офертите на Швеция и Италия.

Трябва да закупим този самолет, който можем да поддържаме“, категоричен беше главният секретар на президента. Той посочи, че България дава около 1 млрд. долара за отбрана годишно, а останалите ни съседки с Ф-16 са Румъния с 4,8 млрд. долара, Гърция – с 5 млрд. и Турция – с 15 млрд. Преди да стигнем до сделка, и правителството, и депутатите да си спомнят думите на президента на САЩ. Преди няколко дни той каза: „Не ми пука за Европа, мен са ме избрали не европейците, а американските данъкоплатци!“. Дано и нашите депутати се сетят, че са ги избрали българските данъкоплатци“, коментира още Стоянов.

Той защити решението на президента да пусне без вето промените в закона за конфискацията, като посочи, че той вече е връщал един път целия закон и няма смисъл да прави това отново. Все пак секретарят отбеляза, че ако през пленарна зала бяха минали скандалните предложения за „вечни“ проверки и влизане в действие на разпоредбите със задна дата, ново вето е щяло да има.

Отговорът на Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори на думите на президента Радев, че конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен. Решението на правителството да води преговори за F-16 не означава, че офертата им вече е избрана, заяви той и подчерта, че очаква американската компания да продаде самолетите на по-ниска цена от предварително уговорената.

Процедурата, според министъра на отбраната, е максимално открита и ясна. Красимир Каракачанов подчерта, че все още не е решено с коя държава ще подпишем договор за изтребители, а сме предприели преговори със Съединените щати за закупуване на F-16, защото техният самолет предлага пълен пакет от възможности.

„В два от случаите с „Юрофайтър“ и с „Грипен“ трябва да се набави допълнително оборудване и въоръжение, а единствената страна, която предлага пълен пакет са Съединените щати за F-16. Ако ние изберем „Грипен“, въоръжението и част от оборудването трябва да се закупят отново от Съединените щати. Цена за това нещо не ни е дадена. По изчисленията, които сме направили, това също надхвърля рамката от милиард и половина. Ние сме преценили, че когато избираме самолет, той първо трябва да е нов и трябва да има пълния пакет способности, за да бъде закупен“, обясни той.

Въпреки че американската офертата е по-скъпа от другите две, според Каракачанов не е коректно да се каже, че сме се ангажирали да надплатим огромна сума. Защото разговори за цени все още не са водени: засега имаме само първоначалната оферта.

„Аз съм убеден, че ще ги вземем за по-малко пари, въпросът е как ще проведем разговорите“, каза вицепремиерът.

Той поясни и защо предложението на производителите на „Грипен“ да ни дадат 10 вместо 8 самолета не е добра оферта:

„Изрично са подчертали, че това ще бъде за сметка на способностите на самолетите, което означава, че за да ги наваксаме тези способности, ще трябва да отделим допълнително пари“.

А не отговорили на въпроса колко още ще ни струва това.

Министърът не видя логика в упрека на президента, че парламентът е решил да прегласува процедурата. Той посочи, е Народното събрание е в правото си и накрая именно то ще вземе окончателното решение:

„В края на краищата парламентът е най-висшият орган в тази държава. Къде е скандалното и кое е незаконното?“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране