10.02.2020 | 12:02
Горанов: Искам без служебни правителства, заради Радев
Министърът мълчи и по каква причина фискалният резерв намалява с 1,7 млрд.лв., без да се били планирани някакви сериозни разходи и защо взе 600 млн. лв. заеми

Финансовият министър, вместо да отговаря за убийството на лева, Н-18 и проспиването на хазарта, разкритикува оттеглянето на доверието на Румен Радев към правителството в студиото на Панорама по БНТ. Владислав Горанов настоя за промяна на Конституцията и ограничаване на правомощията на президента. Той обяви, че не бил съгласен държавният глава да може да назначава служебни правителства.

Той обоснова идеята си с изкушенията, които остават у президентството да участва по този начин в изпълнителната власт и съответно в момента да дава оценка на работата й. Според Горанов това е едно смесване на властите, което не дава добри резултати. Припомняме, че назначаването на служебни правителства е една от ключовите функции на държавния глава, която гарантира недопускане на институционални кризи и гарантира стабилност в държавата. Подобна мярка, предвидена в основния ни закон, е взета по образец на немския модел и е общоевропейска практика в парламентарните демокрации.

„Добре е в демокрацията всеки да си знае мястото и ролята”, допълни Горанов, изрично подчертавайки, че прави разграничение между политика Радев и президентската институция. На кого обаче да бъдат правомощията за съставяне на служебно правителство при предсрочни избори и разпускане на парламента, ако не са на президента,  той не посочи.

„Трябва ли правителството да каже, че няма да си говори с президента? Не можем да го кажем. Аз няма да гласувам за втори мандат на президента”, заключи финансовият министър.

Припомняме, че финансовият министър е с най-много гафове в кабинета „Борисов 3“ и най-вече през последните седмици.  Горанов опита да прокара убийствената за малкия и средния бизнес в България Наредба Н-18, която премиерът Борисов ще  отмени след многохиляден протест, на който поискаха главата на Влади и на целия кабинет. Именно той е отговорен и за несъбраните такси за хазарта над 300 млн.лв.

Министърът мълчи и по каква причина фискалният резерв намалява с 1,7 млрд.лв., без да се били планирани някакви сериозни разходи и защо взе 600 млн. лв. заеми за месец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране