07.06.2019 | 11:51
Горанов: Можем да платим наведнъж новите изтребители
Не ми е известно името ми да фигурира в списък на прокуратурата за партийните субсидии, отсече финансовият министър

„Не ми е известно името ми да е в списъка на прокуратурата за партийните субсидии. Може да е там. Това го знае само прокуратурата. Ако ми изпратят призовка да се явя и да дам показания, ще разберете.“ Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос включено ли е името му в списъка на прокуратурата с лица, за които има съмнение, че са извършили престъпления във връзка с партийните субсидии. Той участва в дискусия, посветена на недекларираното наемане на работници и служители, организирана от КНСБ.

„Ако се говори за тезата, че има извършено престъпление от страна на служители на Министерството на финансите, това тепърва ще се разследва. Но не може да става и дума за умисъл. Иначе имената на тези служители ги знаем. Започва се от ниво експерт и се стига до директор на Дирекция. Но тук не става въпрос за липса на контрол, а става въпрос за различно виждане за това как следва да се чете законът“, допълни финансовият министър.

„Според нашата позиция текстовете на чл. 25 и 27 са структурирани така, че през годините да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите, тъй като определени гласове, включени в общата сума за определяне на годишния размер на субсидията идват от партии и коалиции, които впоследствие нямат право на субсидия и тези гласове се преразпределят“, обясни Горанов и допълни, че контролът е на достатъчно добро ниво в тази връзка.

„Спорът, който предстои да се изясни, е дали законът е прилаган конкретно. Затова и текат проверки от страна на прокуратурата. Така че тук спорът е как трябва да се тълкува законът“, каза още финансовият министър.

На въпрос какъв трябва да бъде размерът на партийната субсидия Горанов посочи, че това е дебат, който предстои.

„Ако партиите имат повече пари, вероятно ще имат повече структури. Не може да се каже дали един лев е достатъчен. В различните страни има различни подходи. В САЩ например са легализирани дарителството и лобизма. Едни компании финансират демократите, а други републиканците. Важното е всичко да бъде чисто и прозрачно, за да няма зависимости“, уточни той.

Владислав Горанов коментира и преговорите със САЩ за новите изтребители. Държавата може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители, заяви финансовият министър.

„В преговори сме още, най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че Ф-16 блок 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 милиарда са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено“, заяви Горанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране