25.08.2020 | 13:02
Хората на Кирил Добрев в БСП гласуват за ВНС?
Основният конкурент на Корнелия Нинова призна, че е готов да работи с ГЕРБ

Интересна схема за събиране на гласове за свикване на Велико Народно събрание разкри депутатът от НФСБ Валентин Касабов, според когото това ще стане възможно не с кого да е, а с негови колеги от БСП. От няколко дни се говори, че и народни избраници от ‘червената партия, опоненти на досегашната лидерка Корнелия Нинова, са готови да заиграят по партитурата на ГЕРБ и да дадат рамо за проекта за новата конституция, но при определени условия. За да започнат преговори за нея са необходими подписите на минимум 120 народни избраници, а за свикване на ВНС – квалифицирано мнозинство.

ГЕРБ разполагат с 95 депутати, Обединените патриоти – с 21, „ВОЛЯ“ на Марешки добавя още 12 и така общият сбор е 128 законотворци. За да се получи мнозинство от 2/3 са нужни гласовете на още 32-а депутати. ПГ на БСП се състои от 78, а както се говори из кулоарите, поне половината от тях смятат, че втори мандат за Корнелия Нинова не е здравословен за Столетницата.

Не е ясно кои народни представители визира Касабов, но според слуховете, това са хората около основния конкурент на Нинова в битката за лидерския пост и изборите на нов червен началник на 12 септември – Кирил Добрев.

За подплата на спекулациите дойде и днешното поредно видео, публикувано на страницата на кандидата за председател, от което стана ясно, че той е готов да работи и с премиера Бойко Борисов за успокояване на напрежението и създаване на управление на експертност и национално съгласие. Макар думите да не са негови, а на негов червен привърженик – че Добрев бил достатъчно консолидиращ и можел да седне на масата на преговорите и с президента Румен Радев, и с Борисов. Коментарите в мрежата, очаквано, веднага завряха и критикуващите Добрев заподозряха именно това – опит БСП да се пребори за властта чрез Добрев и чрез евентуална коалиция с настоящите управляващи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране